У селі Новозванівці Перевальського району Луганської області знайдено стародавнє поховання гірника, датоване пізнім бронзовим століттям. Археологи оцінюють свою історичну знахідку як унікальну на території Східної Європи.

Другий сезон експедиція під керівництвом кандидата історичних наук, завідувача науково-дослідної лабораторії Донбаського гірничо-металургійного інституту та Інституту археології Національної академії наук України Юрія Бровендера проводить розкопки на комплексі так званого Картамиського археологічного мікрорайону, до якого входять гірничі виробки підземного характеру, відкритого типу виробничий майданчик (майстерня з переробки міднорудної сировини) та поселення стародавніх гірників. За визначенням учених, комплекс належить до XІV—XІІІ століття до нашої ери. На території Східної Європи це єдина пам’ятка, що чудово збереглася, і це дає змогу не тільки проводити розкопки, одержуючи правдиву інформацію, а й, як сказав Бровендер, музеєціювати її.

Останки людини лежали в кам’яному ящику, складеному з плит мідистого піщаника, біля голови стояла посудина зі шматочками сульфідів міді. Характер поховання свідчить про соціальний статус прадавньої людини. Вчені вважають, що, мабуть, це був глава клану гірників, тому до його особи виявлено такі почесті. Простих робітників ховали за межами кургану.

Ректор Донбаського гірничо-металургійного інституту професор Володимир Дорофеєв вважає, що на той час у цих краях видобували тисячі тонн руди, але оскільки печі з переробки не знайдено, сировину, очевидно, вивозили і продавали в інші, більш розвинені країни. Одне слово, вже тоді Донбас торгував дарами своєї землі.