Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 7-й тур.
«Чорноморець» — «Карпати». 1:1. 5 000 глядачів. Голи: Балабанов, 67 — Ковальчук, 90.
«Дніпро» — «Металург» М. 1:0. 7 000. Венглинський, 71. На 17-й хвилині дніпропетровець Шалаєв не реалізував пенальті.
«Металіст» — «Металург» Д. 0:3. 8 000. Гюзелов, 45, Чечер, 47, Зотов, 71.
«Таврія» — «Оболонь». 3:1. 3 500. Гігіадзе, 16, 45+2, Гайдаш, 36 — Терещенко, 76. На 74-й і 90+1 хвилинах кияни Терещенко і Корнєв не реалізували пенальті.
«Шахтар» — «Кривбас». 1:1. 20 000. Воробей, 87 —Мусолітін, 55.
«Динамо» — «Волинь». 3:1. 6 000. Шацьких, 23, Хацкевич, 29, Чернат, 65 — Гащин, 50. Склад господарів: Рева, Хацкевич, Дмитрулін (Пеєв, 46), Каддурі, Чернат, Шацьких (Мелащенко, 46), Гіоане, Леандро (Алієв, 80), Боднар, Гавранчич, Саблич.
«Арсенал» — «Поліграфтехніка». 5:1. 3 500. Коновалов, 18, з пенальті, 68, Окодува, 29, Наконечний, 31, Гусєв, 69 — Косилов, 51. На 55-й хвилині з поля вилучено олександрійця Журку (два попередження).
«Дніпро» помаленьку закріплюється на позиції лідера. Його наставник, авторитетний і шанований Євген Кучеревський заявив у пресі, що на часі вже й «Динамо» та «Шахтар» обігрувати. Як кажуть, Бог у поміч. Від таких настроїв і прагнень тільки виграє наш чемпіонат. А Кучеревський, до речі, ніколи слів на вітер не кидає.
Тим часом «Шахтар» подарував чергову сенсацію. Хоча, можливо, авторами сюрпризу варто було б назвати криворіжців. Адже вони влаштували «чорний день» для «вуглярів», котрим довелося відігруватися. Врятувалися від поразки господарі лише на останніх хвилинах. Але вагомі два очки втратили.
Як тут не сказати про те, що більшість команд, котрі з повною викладкою грають проти київського «Динамо», потім тривалий час не можуть оговтатися. Спостерігається своєрідний післядинамівський синдром. Схоже, подібне відбувається і з «Шахтарем». Після його домашнього поєдинку з «Динамо» гра підопічних Невіо Скали втратила переконливість. Це спостерігалося і в матчах проти «Волині», «Брюгге» і от тепер — у двобої з «Кривбасом».
А ось «Динамо» поступово нарощує переможний потенціал. І свій шанс збільшити відрив від головного конкурента не змарнувало. Кияни дуже серйозно поставилися до чергового суперника і здобули переконливу перемогу. Цікаво, що Олексій Михайличенко у стартовому складі випустив одразу двох дебютантів —марокканця Каддурі та хорвата Саблича. А на заміну — ще й гравця юнацької збірної України Алієва.
Перший показав, що, окрім неабиякої витривалості, має ще багато цінних якостей. Насамперед чудово бачить поле, технічний, настирний, сміливий, володіє прекрасним пасом. Згадаймо, як Бадр пройшов лівим флангом, віртуозно, мов дитину, обіграв величезного африканця Сіанкама і зробив «зрячу» передачу на Шацьких. І тому нічого не залишалося, як уразити ціль.
— Ось побачиш, Каддурі гратиме, — не без задоволення сказав мені віце-президент ФК «Динамо» (Київ) Йожеф Сабо.
Приємне враження справив також виступ Саблича. Щоправда, він припустився кількох позиційних помилок. Але на відміну від марокканця, котрий провів з командою передсезонну підготовку в Ялті і вважається майже корінним динамівцем, хорват у «Динамо» лише кілька днів. Однак він, мов риба у воді, почувається у повітрі. За рахунку 0:0 лучанин Василь Сачко бив з кількох метрів головою. І високого зросту Горан легко виніс м’яча з порожніх воріт. Іншого разу він приєднався до атаки і сильно пробив головою. Якимось дивом воротар гостей Роман Нестеренко врятував становище.
Наступного дня відбувся ще один поєдинок. На НСК «Олімпійський» у столиці місцевий «Арсенал» розгромив «Поліграфтехніку». Колектив переконливо доводить свої претензії на помітне становище в українському футболі. Слід зазначити, що з кожним поєдинком підопічні В’ячеслава Грозного роблять це дедалі переконливіше. Стараються всі без винятку «каноніри», їх капітан Сергій Коновалов — вправний виконавець стандартних положень. Не знає втоми Валентин Полтавець. Приємне враження і від гри нападника Олексія Іванова. Він настирно і сміливо пішов на загострення, обіграв кількох захисників. Міг і сам вразити ціль. Але зробив точну передачу на Еммануеля Окодуву, який зблизька розстріляв порожній сектор воріт. Недарма тренер збірної України Леонід Буряк залучив Іванова до групи гравців, котрі готуються до завтрашнього товариського поєдинку з командою Ірану.
І ще про збірну. Вчора Леонід Буряк спілкувався з пресою. Є дві новини. Почнемо з приємної. Президент України Леонід Кучма своїм указом надав українське громадянство Олексієві Бахарєву. Він має право вже завтра зіграти за нашу головну команду проти Ірану. Дуже неприємне повідомлення надійшло з Мілана. Андрій Шевченко ушкодив меніск, і йому потрібна операція. Відновлення після неї триватиме два—три місяці.
В. Б.