Уперше в Україні відбулися черепашині перегони. Тому, гадаю, даремно черепах звинувачують у повільності. За бажання їх можна використовувати і як засіб пересування. І навіть влаштовувати черепашині перегони. Звісно, швидкості не ті, що в змаганнях «Формули-1», проте видовище не менш захопливе.

В цьому змогли переконатися минулої неділі відвідувачі столичного зоопарку, де вперше в Україні відбулося це дійство. У якості транспорту виступали одні з найбільших представників цих тварин — так звані шпорові. До слова, їх вага сягає 50 кілограмів, а на своєму панцирі витримують вагу до трьох центнерів. Щоправда, до таких крайнощів організатори акції —журнал «Екзо» та Київський зоопарк — не вдавалися. Жокеями виступали дітлахи.

На відміну від справжніх перегонів на конях, черепах ніхто не пришпорював ногами по боках чи за допомогою нагайки. Щоб змусити рептилію рухатися, використовували своєрідну приманку. Кожен учасник змагань тримав перед собою щось на зразок вудки, до якої був прив’язаний пучок трави. Головне було не давати «транспорту» до нього дотягнутися, бо тоді не те, що до фінішу не добіжить, а й взагалі не стартує. Через це таки довелося поміняти одну учасницю забігу, яка просто... заснула. Проте й інші учасниці були непередбачувані, що додавало гостроти змаганням. Траплялось, що вони поверталися на старт. Або йшли до іншої своєї родички, у якої, мабуть, на її думку, трава була апетитнішою. Проте ніхто в таких «дорожньо-транспортних пригодах» не постраждав.

Відбулися три залікові і один фінальний заїзд. Переможці отримували фірмові футболки та м’які іграшки-черепахи, розмір яких залежав від завойованого місця. Проте на цьому дійство не закінчилося. Далі свої знання в галузі тваринного світу могли продемонструвати й дорослі, відповідаючи на запитання вікторини. А завдяки ведучим — артистам клоунського синдикату «Арт-обстріл» проходило все весело і необтяжливо. І судячи з відгуків учасників, у них виникло єдине бажання — щоб частіше відбувалися такі заходи.

За словами головного редактора природничого журналу «Екзо» Дмитра Ткачова, нині розробляється ціла низка нетрадиційних проектів, подібних до цього. Їх головна мета — привчити дітей та дорослих до обережного ставлення до природи. І зробити це не якимось банальними лекціями та повчаннями, а саме через безпосередній контакт з тваринами. Планують також створити теле- та радіопередачі.