Сьогодні у Вінниці на обласному святі тваринників понад сто працівників галузі отримають грошові премії й цінні подарунки. На Вінниччині протягом трьох останніх років намітилася стала тенденція до збільшення поголів’я тварин: тільки цьогоріч стало більше на 32 тисячі (5,5 відсотка) голів ВРХ, на 82 тисячі (6) — свиней, 72 тисячі (10) — птиці.

До того ж продуктивність галузі — одна з найвищих у державі. Вінничани істотно додали у виробництві всіх видів продукції, особливо молока: порівняно з минулим роком його стало більше на 38 відсотків. Попри це спеціалісти тим часом знову прогнозують можливий спад наявного поголів’я. Держава не стимулює роботу тваринників: нинішнього року різко зменшено закупівельні ціни на молоко й м’ясо. Молоко, скажімо, коштує дешевше, ніж вода, а за кілограм живої ваги худоби заготівельники дають аж три гривні. Зволікають з виплатою дотації за реалізовану великовагову худобу: кошти повернуто лише за тварин, зданих у минулому році.
Селяни, за їх словами, не хочуть працювати «на когось», адже вироби з їхньої продукції не стали дешевші, а окремі з них навіть подорожчали. Саме тому учасники зібрання виступили із конкретним зверненням до урядових структур: встановити мінімальну ціну на основні види тваринницької продукції.