Прокуратура Запорізької області розслідує кримінальну справу за фактом порушень, допущених службовими особами ВАТ «Запоріжжяобленерго» при купівлі програмного забезпечення й автоматизованих систем обліку електроенергії для побутових споживачів.
За словами комерційного директора підприємства Валерія Безлепкіна, справу порушено за фактом зловживання, а не проти конкретних осіб. Він зазначив, що обласна прокуратура вилучає документи для перевірки підприємства. І нагадав, що «Запоріжжюобленерго» інкримінується необгрунтоване витрачання 80 млн. грн. при купівлі автоматизованих систем, що заперечує керівництво «Запоріжжяобленерго».
Правоохоронці мають встановити, чи мали місце факти зловживання службовим становищем і легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом службовими особами ВАТ.
До слова, Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) застосувала санкції до «Запоріжжяобленерго», знизивши з 1 липня тарифи компанії на передачу електроенергії у зв’язку з фактами нецільового та неефективного використання коштів, встановлених перевірками «Запоріжжяобленерго» робочою групою з НКРЕ, ГоловКРУ, ДПАУ, Мінпаливенерго, Держкомзв’язку, Мінекономіки та СБУ.
Згідно з висновками робочої групи, компанія необгрунтовано витратила 80 млн. грн. Перевіркою також встановлено, що обленерго здійснило в 2001 році сумнівні операції з цінними паперами на суму 57 млн. 489,2 тис. грн. Крім того, «Запоріжжяобленерго» закупило без погодження з НКРЕ програмне забезпечення SAP R/3 на суму 3 млн. дол., Smart Utіl Energі на 2 млн. 748 тис. дол., програму МіkroSCADA вартістю більш як 2 млн. дол. Компанія також перевищила на 20 млн. грн. витрати на придбання оптичного кабеля і прокладку оптико-волоконної лінії зв’язку. Таким чином, перевірка робочої групи підтвердила встановлені раніше НКРЕ факти здійснення компанією не передбачених у затверджених тарифах витрат, що істотно вплинуло на результат фінансової діяльності компанії в 2001 році (збитки становили 60 млн. грн.), — передає УНІАН.