Імовірно, що в Міноборони України ще будуть кадрові перестановки, пов’язані з авіакатастрофою на аеродромі Скнилів. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки й оборони України, голова державної комісії з розслідування причин львівської трагедії Євген Марчук.

По завершенні роботи державної комісії будуть представлені її пропозиції з реформування Збройних Сил України. За словами Євгена Марчука, вони зачеплять також фінансування й оптимізацію структури ЗСУ. Проведуть і розширену колегію Міноборони, на якій проаналізують ситуацію у Збройних Силах загалом.

А тим часом розслідування триває. Першою причиною трагедії стали помилки в організації польотів. Під час тренувального польоту в Озерному пілотам Су-27 не було доведено завдання. Їх також не проінструктували щодо особливостей аеродрому Скнилів, не було проведено генеральну репетицію польотів, попередню координаційну роботу серед організаторів шоу.

Другою причиною катастрофи стали дії пілотів, які припустилися відхилення від польотного завдання. Розшифровка даних «чорних ящиків» показала, що деякі фігури робилися нижче 200 метрів висоти, граничної для виконання фігур. У той само час, зазначив Євген Марчук, пілоти не хвилювалися, коли виходили за межі зони польотів. Тому ще належить з’ясувати, чи то пілоти справді порушили пілотне завдання, чи то завдання «не було як слід доведене до їх відома їхнім безпосереднім керівництвом».

До розслідування причин трагедії запросили фахівців з Конструкторського бюро Сухого (Росія). Крім того, ще в одній лабораторії проведуть повторне відтворення польоту й розшифровку показань усіх приладів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Тим часом, за інформацією прес-служби Міністерства оборони України, глава військового відомства генерал армії Володимир Шкідченко видав наказ про зарахування до військових вузів поза конкурсом дітей, чиї родичі загинули або постраждали під час трагедії. З чотирнадцяти потенційних кандидатів лише четверо вирішили стати військовими — троє юнаків і одна дівчина. За результатами співбесіди, психологічного й медичного обстеження їх зарахують до обраних ними навчальних закладів.