У  Німеччині зафіксовано найвищий за часів правління коаліції соціал-демократів і «зелених» рівень безробіття: майже 4 мільйони 50 тисяч громадян не мають роботи. Це на 193 тисячі більше, ніж на цей період торік. Однак ніхто не може сказати, чи вдасться це зростання хоча б призупинити. Тому політики не можуть відповісти на запитання: «Коли я одержу роботу?», яке пишуть на своїх плакатах демонстранти, що протестують проти політики уряду щодо зайнятості. Фахівці обережно прогнозують поліпшення ситуації на краще лише наприкінці року.

Для уряду федеративної республіки, особливо для його керівника, це аж надто сумна статистика. Адже Герхард Шрьодер вважав головним завданням команди, яка перемогла на минулих виборах, досягти значного зменшення кількості безробітних. Він навіть заявляв у своїх передвиборних промовах, що роботу очолюваного ним уряду і його особисту діяльність як канцлера виборці повинні будуть оцінювати за результатами боротьби за збільшення робочих місць протягом часу правління коаліції.

Однак минуло чотири роки, а результати діяльності німецького уряду у сфері зайнятості населення залишаються невтішними. Незважаючи на досить енергійні спроби кабінету Шрьодера знайти можливості для створення нових робочих місць, особливо для молоді, змінити ситуацію на краще не вдалося.

Менш як за два місяці у федеративній республіці мають відбутися чергові парламентські вибори і правлячі партії намагаються врятувати становище новими варіантами боротьби з безробіттям. Соціал-демократи запропонували нову програму, яка сприятиме збільшенню кількості робочих місць. Її розробив менеджер компанії «Фольксваген», соціал-демократ Петер Гартц. Він пропонує позичити у населення 150 мільярдів євро під досить високі відсотки з тим, щоб спрямувати ці кошти на розвиток підприємництва і промислової інфраструктури в нових землях Німеччини, де безробіття особливо високе. Це викликало шквал критики опозиційних партій, які вважають цей захід не лише сумнівним, а й таким, що не дасть бажаних результатів.

Проте і прем`єр-міністр землі Баварія Едмунд Штойбер, який є кандидатом на пост наступного канцлера Німеччини від опозиційного блоку християнських і соціальних демократів, на думку спостерігачів, поки, крім популістських обіцянок щось змінити, теж не може запропонувати конкретний план дій.

А тим часом виборці висловлюють дедалі більше невдоволення політикою правлячої коаліції. Про що свідчать результати опитування громадської думки. Почастішали виступи правих, які вважають, що причиною такого високого рівня безробіття є іноземці, які ніби-то займають робочі місця німців. Рейтинг провідних політиків — соціал-демократів і «зелених» падає. Втім, він не набагато вищий і в претендентів стати наступними керманичами федеративної республіки. Отож передвиборна боротьба за голоси електорату обіцяє бути напруженою.

 

Франкфурт-на-Майні.