Шахтарі дедалі частіше нарікають, що вугільна техніка геть зносилася. На одній із шахт ДХК «Луганськвугілля» комбайн, від якого в основному залежить вуглевидобуток, «доживає останні дні».

Питання про нове придбання було майже вирішено. ЗАТ «Горлівський машинобудівний завод» — єдиний в Україні виробник вугільних комбайнів. Але керівники шахти і холдингу «клюнули» на пропозицію якоїсь фірми купити в неї комбайн на 40 тисяч дешевше від вітчизняного. Фірма гарантувала: техніка абсолютно нова і документи в порядку. Ледве зібравши 220 тисяч гривень, шахтарі переказали гроші відправникові. Комбайн отримали одразу. Але коли запустили, то його вистачило лише на п’ять хвилин: вийшов з ладу електродвигун. Після ремонту він зламався знову.
Відповідь, отримана співробітниками УСБУ на їхній запит Горлівському машзаводу, підтвердила припущення: такий самий вугільний комбайн, придбаний однією із шахт Донецької області, досі працює справно. А щодо обладнання, реалізованого комерсантами шахті ДХК «Луганськвугілля», то воно, як з’ясувалося, було складене не на заводі, а в кустарних умовах підпільного цеху. Комплектувальні для нього або викрадали, або знімали з комбайнів, що вийшли з ладу.
Проведені оперативно-розшукові заходи дали змогу зробити висновок: купівля шахтної техніки «з підпілля» була не випадковістю, а результатом змови посадових осіб шахти, холдингу та керівників комерційної структури. Причому в оперативників є підстави вважати, що в області це не єдиний випадок розкрадання коштів шляхом поставки на шахти за підробними документами обладнання, яке вже було в користуванні.