Знайшли танки. Під водою

У селі Іскреному Шполянського району під десятиметровою товщею греблі знайшли два німецьких танки.
Втім, для старожилів ця звістка не новина. За словами 68-річного сільського голови Костя Лисенка, він добре пам’ятає той зимовий день 1941 року, коли під час переправи через річку Шполку завалився дерев’яний міст і два німецьких «Тигри» з вісьмома танкістами пішли на дно...
Фахівці «Спецтехноекспорту», котрі зацікавилися знахідкою, мають намір підняти машини. До речі, подібна операція вже проводилася кілька років тому в одному з сіл Кам’янського району. Тоді з замуленої річки видобули канадський танк «Валлентайн», котрий зберігається нині в музеї збройних сил Канади.
Чому мовчать телефони
Нині нікого в регіоні не здивуєш тим, що в багатьох бюджетних організаціях не працюють телефони. Причина — неспроможність користувачів оплатити послуги електрозв’язку.
За інформацією прес-служби черкаської дирекції ВАТ «Укртелеком», найбільше заборгували зв’язківцям міліцейські управління області — понад мільйон гривень. Лише на ці кошти, стверджують фахівці, можна придбати і встановити п’ять сучасних цифрових телефонних станцій у сільській місцевості. Незадовільна фінансова дисципліна і в представників Міністерства оборони на Черкащині, прокуратури області, СБУ, управління юстиції.
Отруїлися сурогатом
П’ятеро людей, наймолодшому з яких 28, а найстаршому 58 років, померли в селищі Цибулів Монастирищенського району після вживання невідомої речовини з запахом спирту. Правоохоронні органи почали розслідування трагедії. Каністра з 25 літрами рідини взята на експертизу, повідомляє наш власний кореспондент Лідія Титаренко.
Відзнака відкрила шлях до вузу
Золотим призером 33-ї Міжнародної олімпіади з фізики, яка цьогоріч проходила на острові Балі в Індонезії, став 17-річний черкащанин Сергій Нечуйвітер.
В олімпіаді взяли участь 296 юних фізиків з десяти країн світу. З них шестеро — українці. Одразу після оголошення переможців олімпіади хлопця зараховано студентом Московського фізико-технічного інституту. Він навчатиметься безкоштовно. Це третя золота нагорода юного фізика з Черкас. Перші дві він отримав на всеукраїнських олімпіадах. Загалом в його активі близько 30 нагород і відзнак за перемоги на обласних і всеукраїнських змаганнях серед школярів з фізики, математики й хімії, повідомляє УНІАН.