Учора розпочався дводенний робочий візит Президента України Леоніда Кучми до Москви. Після короткого відпочинку в резиденції на Воробйових горах він провів у Кремлі переговори з Президентом Росії Володимиром Путіним. Їх головна тема — загострення торговельно-економічних відносин, що не відповідає доктрині стратегічного партнерства, проголошеної нашими країнами. Особливо розгнівало росіян зведення Україною бар’єрів у вигляді митних зборів на «Жигулі». А Росія перед цим обмежила поставки до себе українських труб та оцинкованого металу.
У середу міністри економіки двох країн Олександр Шлапак і Герман Греф намагалися знайти вихід з «торговельної війни», але лише дійшли думки про необхідність створення «єдиної методологічної бази двосторонньої торгівлі». По суті, за цим формулюванням нічого конкретного нема. Усе доведеться вирішувати президентам, котрі постійно згладжують кути, об які керівники урядів України та Росії повсякчас набивають гулі. Передбачено, що під час дводенних переговорів обговорюватимуть і частку участі сторін у створюваному консорціумі з обслуговування магістрального нафтопроводу. Одне слово, є безліч тем для відвертої розмови, яка після початку переговорів у Кремлі тривала під час вечері в заміській резиденції президента РФ «Завидово», куди Леонід Кучма і Володимир Путін вирушили з дружинами вертольотом.
На сьогодні заплановано сімейний ланч у ресторані української кухні «Шинок». Потім для сім’ї Президента України відбудеться екскурсія на теплоході по Москві-річці. Після годинної прогулянки наш Президент продовжить перерваний відпочинок у Криму.
Було б неправильно умовчати про те, що візит до Москви збігся з днем народження Леоніда Кучми. Про це судачить увесь російський політичний бомонд. Що це — випадковість чи умисність? Дехто вважає, що Кучмі знову треба заручитися підтримкою Росії перед осіннім наступом опозиції на інститут президентства. Інші — що візит є профілактичним заходом для зняття напруженості, яка нагнітається в Росії через останні кроки України в бік НАТО та створення зони вільної торгівлі в рамках ГУУАМ.
Москва.