Громадяни Білорусі Володимир Буханов, Святослав Шаповалов і Сергій Корнєв просять надати їм політичний притулок в Україні. Про це вони повідомляють у зверненні до українських ЗМІ.
Причина — політичні переслідування у зв’язку з їх публічною критикою дій президента Олександра Лукашенка. Громадяни Білорусі заявляють, що проводили роз’яснювальну роботу серед населення і поширювали опозиційні листівки.
Через що почалися виклики до прокуратури, допити. «З огляду на це, а також на факти побиття, інкримінування кримінальних справ, а, в окремих випадках, і смерті за сумнівних обставин декількох наших друзів та знайомих ми прийняли рішення виїхати до України», — йдеться у зверненні.
Третій секретар білоруського посольства в Києві Володимир Степук, коментуючи інформагентствам ситуацію, повідомив, що посольство направило в МЗС України таку ноту: «Ми інформуємо українську сторону про те, що ці громадяни нелегально перебувають в Україні й поширюють неправдиву інформацію про суспільно-політичну ситуацію в Білорусі».