До Верховної Ради України подано законопроект про внесення змін до чинного Закону «Про жертви нацистських переслідувань», який передбачає розширити перелік осіб, яким надаються відповідно до закону державні гарантії та соціальний захист.
Автор законопроекту,  народний депутат Ярослава Стецько, зокрема пропонує віднести до жертв нацистських переслідувань не лише колишніх в’язнів концтаборів, гетто, виправно-трудових таборів, а також в’язнів штрафтаборів, остарбайтерів і кончентрарів. До того ж депутат пропонує доповнити перелік країн, до яких окупанти насильно вивозили громадян з України.
«Документи свідчать, що після Німеччини найбільше жертв нацистських переслідувань з колишнього Союзу було в Австрії та Румунії, — стверджує Я. Стецько в пояснювальній записці до законопроекту. — Зокрема, живими під кінець війни залишилось: у Німеччині — 3 326 040 осіб, в Австрії — 379 929, у Румунії (1944 р.) — 133 734 особи. Саме на ці країни припадає також найбільший відсоток загиблих під бомбами, померлих і замордованих у концентраційних, штрафних та інших таборах громадян з колишнього Союзу РСР».
На думку автора законопроекту, необхідно доповнити статтю 1 закону такими поняттями і термінами, як «остарбайтери» і «кончентрари». До «остарбайтерів», тобто вивезених примусових робітників, у проекті закону пропонується також віднести мешканців Буковини та інших регіонів, які зазнали переслідувань і були вивезені на примусові роботи до Румунії або залучені до примусових робіт на окупованих нею територіях румунським пронацистським режимом. «Кончентрари» — це особи, здебільшого юнаки з Буковини, які підозрювалися у нелояльності до румунської чи німецької влади на територіях, окупованих Румунією, і направлялися на примусові роботи (переважно на будівництва залізниць, тунелів, мостів тощо). Визнаючи в’язнів штрафтаборів, колишніх остарбайтерів і кончентрарів жертвами нацистських переслідувань, законопроект гарантує цим категоріям наших співгромадян соціальний захист.
Автор законопроекту стверджує, що його реалізація не потребує додаткових витрат із бюджету, оскільки на колишніх остарбайтерів і кончентрарів, які протягом Великої Вітчизняної війни були мобілізовані до Червоної Армії або трудилися в тилу, поширюється дія відповідних статей Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Законопроект не передбачає нові пільги, вочевидь, він має іншу мету — відновити історичну правду. Адже з кожним роком тих, хто волею долі став жертвою нацистських переслідувань у другій світовій війні, стає дедалі менше...