Агентство «Інтерфакс-Україна» розповсюдило  заяви лідера Компартії України Петра Симоненка, а також Виборчого блоку Юлії Тимошенко.
* * *
Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко виступив із заявою, в якій виклав принципи участі КПУ в акціях протесту опозиції. Комуністи пропонують тимчасово відмовитися від постановки спірних питань, зокрема від ідеї обрання новим президентом Віктора Ющенка, і сконцентруватися на спільній меті, яку вони формулюють як «відставка Президента, формування уряду народної довіри та проведення виборів на демократичних засадах».
У заяві, розповсюдженій минулого вівторка, зазначено, що «стратегічні цілі комуністів, на відміну від позицій інших учасників акції, мають інше ідеологічне та політичне спрямування».
Згідно з заявою, «комуністи чітко усвідомлюють потенційну можливість використання правими партіями майбутніх акцій протесту для досягнення результатів, що суперечать не тільки завданням лівого руху, а й, передусім, потребам українського народу».
Серед вимог комуністів також — негайне погашення заборгованості у зарплатах, пенсіях та інших соціальних виплатах; підвищення мінімальної заробітної плати до рівня прожиткового мінімуму; реприватизація в інтересах трудових колективів та націоналізація стратегічних галузей промисловості; заборона на продаж землі.
* * *
Виборчий Блок Юлії Тимошенко виступив із заявою, в якій висловлює солідарність із заявою лідера Компартії Петра Симоненка і визнає принципи спільних дій, пропоновані комуністами.
«Блок погоджується з багатьма пропозиціями, що стосуються політичних і соціально-економічних вимог, викладених у заяві, хоча деякі з них мають бути доопрацьовані під час роботи над програмою спільних дій», — сказано в заяві блоку, розповсюдженій минулого вівторка.
«Ми переконані, що головною метою проведення осінньої кампанії громадянського протесту є вирішення найболючішого питання українського суспільства — створення ефективної політичної системи та професіональної, відданої Україні владної команди. Вивести Україну з кризи може лише негайне проведення дострокових президентських виборів», — ідеться в документі.
* * *
Заява Петра Симоненка, що «містить жорстку, як ніколи раніше», критику Президента Леоніда Кучми, свідчить, що лідер Комуністичної партії розпочав президентську кампанію, сказав в інтерв’ю УНІАН голова комітету ВР, народний депутат України Микола Томенко.
За його словами, ця заява свідчить про те, що П. Симоненко не йтиме на компроміс з нинішнім Президентом України, тому позиція КПУ під час запланованих опозицією на осінь акцій протесту істотно відрізнятиметься від її позиції під час акції «Україна без Кучми» у 2001 році.
Як пояснив М. Томенко, це пов’язано не з тим, що Компартія стає найбільш опозиційною силою в Україні, а з розумінням П. Симоненком та його командою, що в них з’явилась унікальна можливість «поборотись, маючи шанс на успіх, за президентську посаду». За його словами, попри розбіжності у цифрах, усі експерти твердять, що під час проведення дострокових президентських виборів до другого туру вийшли б Петро Симоненко та Віктор Ющенко.
Політолог наголосив, що дії опозиції восени можуть бути успішними лише тоді, коли буде знято конфліктне питання про майбутнього Президента.
* * *
Українська міліція готова забезпечити правопорядок під час осінніх акцій протесту опозиції, заявив на прес-конференції того самого дня в Сімферополі заступник держсекретаря МВС України Валерій Варенко.
За його словами, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», міліція робитиме все для того, щоб забезпечити громадський порядок і не допустити будь-яких грубих правопорушень.
При цьому В. Варенко нагадав, що під час акцій протесту, які пройшли 9 березня 2001 року в Києві, міліція зробила все, аби не допустити грубих правопорушень.
Водночас, зазначив заст. держсекретаря, ті, хто протистояв міліції, створили ситуацію, за якої було порушено громадський порядок, спостерігалися масові заворушення.