У Стаханові квартиру можна купити за 200 доларів. А можна й не купувати. Бомжі, приміром, просто заходять і живуть. Після того, як «гніздечко», залишене без нагляду, розкрадають аж до дверної ручки.
Така ситуація в місті виникла після того, як закрилося одразу кілька шахт і тисячі людей поповнили лави безробітних. Багато хто з них, залишивши житло, поїхав на заробітки до Москви, Санкт-Петербурга й країн далекого зарубіжжя.
Більш як двісті порожніх квартир належать міській владі. Їх у порядку експерименту керівники міста вирішили передати людям, котрі потребують житло. За офіційними даними, таких у Стаханові понад п’ятсот, а за неофіційними — вдвічі більше. Тим часом останній житловий будинок у місті було збудовано 1996 року, і вже вісім років поспіль коштів для цих цілей місцевий бюджет не надає.
До такого варіанта розв’язання квартирної проблеми городяни поставилися по-різному. Із 25 черговиків лише 10 погодилися вселятися у запропоноване їм житло. Решта відмовилися, побачивши стан цих «апартаментів».
Проте міська влада вважає експеримент єдиним виходом у розв’язанні житлової проблеми й можливістю зберегти житловий фонд міста.