Виробництво електроенергії на атомних електростанціях України в першому півріччі нинішнього року проти відповідного періоду минулого зросло на 6,5 відсотка і становило 40,858 млрд. кВт-год. Цього досягнуто за рахунок скорочення термінів ремонту обладнання, а також позапланових втрат потужностей на АЕС. Такі підсумки роботи атомників дають підставу для оптимістичних прогнозів на весь рік. Протягом нинішнього року планувалося виробити 70,2 млрд. кВт-год електроенергії і відпустити на енергоринок — 65,4 млрд. Однак у зв’язку з корегуванням графіків ремонтів у бік зменшення річний виробіток очікується у розмірі 75,763 млрд. кВт-год, а відпуск — майже 71 млрд.
Водночас у першому півріччі ц. р. коефіцієнт встановленої потужності по АЕС становив 79,5 відсотка. Основними причинами недовиконання цього показника є планові зупинення атомних блоків, а також диспетчерські обмеження потужностей. І хоча ці причини об’єктивні, необхідно підвищувати коефіцієнт потужності.
Важливою оцінкою роботи АЕС є їх безпека. Згідно з класифікацією ядерної та радіаційної безпеки за Міжнародною шкалою ІNES у першому півріччі на АЕС України аварій та інцидентів не було. Щоправда, мали місце 28 порушень, але вони класифікуються нульовим рівнем — таким, що не впливає на безпеку роботи станцій.
Отже, якщо робота колективів АЕС щодо виконання виробничої програми задовільна, то керівники АЕС і дирекція НАЕК «Енергоатом» щодо підвищення безпеки працюють ще недостатньо.
Про все це днями йшлося на балансовій комісії цього відомства, повідомляє його відділ організаційної роботи із засобами масової інформації.
— Ми повинні й надалі нарощувати темпи виробництва, забезпечувати безумовне виконання планових показників, безумовну роботу атомних електростанцій, — зазначив на комісії заступник Секретаря Ради національної безпеки та оборони України, нещодавно призначений президентом НАЕК «Енергоатом» Сергій Тулуб.
Від редакції. До слова, це одне з кількох повідомлень відділу організаційної роботи із ЗМІ НАЕК «Енергоатом», що надійшли останнім часом до редакції. Досі це була майже «заборонна» зона. З чим пов’язані переміни? Можливо, зі зміною керівництва компанією. Відділ оргроботи також нещодавно очолив Микола Коваль. А можливо, одразу запрацював Указ Президента України «Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади», який надруковано у вчорашньому номері нашої газети.
Редакція бажає енергорегулювальній компанії «Енергоатом» закріпити й примножити виробничий успіх. І дуже важливо домогтися підвищення безпеки українських АЕС. Про що вже йшлося в публікації «Котра з діючих атомних повторить долю ЧАЕС?» («Голос України» за 23 травня 2002 року).
А ще редакція має намір «з’ясувати стосунки» з компанією щодо правочинності добудови енергоблоків Хмельницької і Рівненської АЕС. Це питання вже порушувалося в кореспонденції «Ми наче не проходили цього...» («Голос України» за 30 липня ц. р.)