Шановний Леоніде Даниловичу!

До вас звертається група робітників відкритого акціонерного товариства «Червоний металіст» (Конотоп Сумської області) як до останньої інстанції.
Наше підприємство донедавна було одним з найбільших в області. Воно спеціалізується на випуску засобів бурової техніки, апаратури автоматизації процесів вуглевидобування і приладів техніки безпеки у вугільних шахтах. Колись потужне промислове підприємство забезпечувало велику частку бюджетних надходжень і 7,5 тисячі мешканців міста — робочими місцями. Але ті часи минули... Нині воно — боржник з виплати заробітної плати працівникам.
У травні 2001 року ми подали до Конотопського міського суду позови про стягнення з ВАТ «Червоний металіст» заборгованості.
Засідання суду відбулося в червні, і суд зобов’язав виплатити нам заборгованість у зарплаті.
Виконавча служба не змогла чи не захотіла виконати судові рішення і рекомендувала нам порушити справу про банкрутство заводу.
Ми не маємо на меті довести завод до банкрутства, кожен з нас пропрацював тут понад 20 років, віддав свою молодість, сили, знання, здоров’я. Його подальша доля нам небайдужа.
Завод не розрахувався з працівниками у зарплаті за 1997 рік. За таких обставин ми позбавлені можливості сплачувати за квартиру, ліки, навчання дітей. Кожен з нас одержав не одне попередження від комунальників міста з погрозами стягнути заборгованість через суд. Живемо під страхом відключення електроенергії, води і газу.
Уряд прийняв постанови про ліквідацію заборгованості із заробітної плати, але керівництво заводу ігнорує їх виконання і тільки обіцяє та дезінформує громадськість. У газеті конотопської міської організації СДПУ(о) «Київська Русь» керівництво заводу звітувало про ліквідацію заборгованості з виплати заробітної плати.
Постає запитання: яку «порядність» треба мати, щоб отак відверто брехати громадськості, керівництву держави, області й міста?
За нашою спільною заявою уже порушено справу про банкрутство.
Керівництво заводу замість того, щоб піти назустріч людям, вирішити проблему мирним шляхом, навпаки, загострює її, залякуючи людей скороченням, частково сплачуючи гроші, щоб внести суперечності у стосунки між заявниками.
1 липня 2002 року відбулося засідання в господарському суді Сумської області. Боржник не з’явився. Справу знову відкладено...
Ми вже не просимо, а вимагаємо втрутитися у справу і розв’язати питання виплати заборгованості в зарплаті на ВАТ «Червоний металіст».
З повагою, В. ШЕЛУДЬКО, А. БУРКОВА, Р. ПАХОМОВА — всього 12 підписів.