31 липня 2002 року сталася страшна трагедія — на шахті імені Засядька внаслідок вибуху суміші метану з вугільним пилом загинуло 20 шахтарів.
Те, що сталося, — не лише біль рідних і близьких, це біль усіх нас, наша втрата. Цей біль не можна вгамувати словами. Дітям ніхто не поверне батьків, матерям — синів, а жінкам — чоловіків. Народні депутати — члени фракції «Регіони України» з вами, хто зараз страждає в горі та скорботі.
Людина — це найвища цінність у світі. А коли один нещасний випадок забирає десятки людських життів, стає жахливо. Трагедія сімей, трагедія кожної людини не може залишити байдужими нікого.
Доводиться з глибоким сумом констатувати, що протягом минулого року на українських шахтах загинуло 300 шахтарів, з початку 2002 року — вже понад 160.
Ситуація в гірничій промисловості потребує негайних і рішучих дій. Проблеми вугільної галузі, що накопичилися протягом багатьох років, неможливо вирішити без комплексної і системної допомоги держави. Уряд нарешті повинен приділити належну увагу реструктуризації вугільної промисловості, подоланню наслідків аварій на українських шахтах, вирішенню соціальних проблем гірників. Фракція «Регіони України» робитиме все можливе для виправлення становища у вугільній галузі.
У ці скорботні хвилини народні депутати України, члени депутатської фракції «Регіони України» висловлюють щире і глибоке співчуття родинам загиблих.