Здається, за таким «природним» законом розгортаються події, що не мають нічого спільного ні з кліматом, ні з погодою.

Анонсовані опозиційними силами осінні акції протесту ніхто не сприйняв усерйоз. Особливо ті, хто повинен був за ідеєю напружитись, хоча б заради займаних нині крісел. Усе спокійно в адміністрації Президента. Леонід Кучма, як відомо, заклопотаний іншими справами: не до обіцяних революцій, коли власні Збройні Сили нагадують «мирний атом». Глава АП Віктор Медведчук до осені з її «бабиним літом» також готовий: влада діятиме в межах закону, пообіцяв він, на те вона і влада. Справді, саме на те.

Прем’єр-міністр Анатолій Кінах також у всеозброєнні перед осінню. Йому тільки прикро, що деякі люди «витрачають свою енергію та знання на такі спроби дестабілізувати ситуацію». А уряд, запевнив Анатолій Кирилович в інтерв’ю газеті «День», на можливі осінні акції протесту відповість гідно: «Нам залишається одне — працювати ще напруженіше, щоб країна і суспільство реально відчували позитивні результати покращення життя людей». Якщо результати від цієї в корені квадратному напруженої роботи будуть ще позитивніші, ніж нині, то Прем’єр-міністр ризикує: спроби «дестабілізації» можуть обернутися на перемогу опозиції. Адже саме нинішнім «хорошим» життям вона агітує людей на виступи.

У Генеральній прокуратурі також усе спокійно. Як і належить відомству, яке займається «не політикою, а виключно юридичними діяннями». Революції, тим паче ще в перспективі, тут не припасовують до Кримінального кодексу. А днями заступник Генпрокурора Віктор Шокін в інтерв’ю кільком інформаційним агентствам і зовсім спростував причини літнього наступу ГПУ на найнепримиреннішого лідера опозиції Юлію Тимошенко: «Слідство не є попереджувальним кроком влади, аби не допустити обіцяних опозицією акцій протесту. А те, що проведення оперативно-слідчих дій почалося відразу після заяв лідера БЮТ про заплановані осінні заходи, є банальним збігом обставин». І Віктор Шокін, зауважте, має стовідсоткову рацію: це вже справді стало банальним. Особливо якщо згадати зворушливу історію і хроніку стосунків Юлії Тимошенко з попередниками нинішнього керівництва ГПУ.

Заступник Генпрокурора справедливо стверджує: звинувачення проти Ю. Тимошенко не нове. Це було зрозуміло, тільки-но з’явилося повідомлення про порушення проти неї кримінальної справи. А те, що прес-служба ГПУ переплутала цифри (В. Шокін поінформував про помилку в повідомленні для преси: прес-служба помилково назвала статтю 336 ККУ, яка передбачає відповідальність при ухиленні від призову за мобілізацією. А насправді йшлося про статтю 366 — службове підроблення), то це навіть символічно. Екс-віце-прем’єра, якщо не зраджує пам’ять, намагалися знову мобілізувати «на чай». А вона ухилилася...

Отже, в ГПУ не розуміють, «чому навколо справи Тимошенко створюють такий ажіотаж, коли... вона така ж претендентка на подання, як будь-яка інша людина». Але подання до Верховної Ради з проханням дати згоду на притягнення народного депутата, лідера фракції БЮТ до кримінальної відповідальності надішлють тоді, як «у нас будуть підстави». Може, це й не політика, але дуже схоже на попередження. Якщо м’яко сказати...

Опитані народні депутати з «НУ», СПУ і БЮТ у коментарі «ГУ» рішуче не погоджуються із «виключно юридичним стилем роботи Генпрокуратури». Вони вважають, що ці кримінальні справи порушено не випадково, а за «збігом обставин» простежується «замовний характер».

Сама Юлія Тимошенко спокійно ставиться до ймовірного подання на неї: вона вже була 2,5 року без депутатської недоторканності і звикла до всього. «Найголовніше, що ніякі кримінальні справи не зупинять роботу з розгортання акцій протесту у вересні, які протікатимуть виключно в межах конституційного поля. На сьогодні уже працюють понад 23 тисячі агітаційних бригад, які, крім усього, пояснюють людям: їх мобілізовують не на громадянську війну, а на конституційне право висловити протест».

Днями стало відомо, що ГПУ звернулася до Ради Європи за підказкою: які країни та експерти, крім тих, котрі вже брали участь, можуть професіонально зробити нову експертизу плівок Миколи Мельниченка. Хто може підказати нашим певним органам і установам, крім тих, котрі вже брали участь в «неполітиці», як професійно довести, що влада на те і влада, щоб служити своєму народові. Бо зворотний процес називається трохи інакше. Але це вже політика...