Генеральна прокуратура України порушила дві кримінальні справи стосовно народного депутата України Юлії Тимошенко.
Справи порушено за ознаками низки злочинів, серед яких привласнення коштів у особливо великих розмірах від реалізації споживачам України російського природного газу, організація службового підлогу, зловживання владою або службовим становищем.
Розслідування кримінальних справ доручено головному слідчому управлінню Генеральної прокуратури України.
Раніше Генпрокуратура вже обвинувачувала Ю. Тимошенко в кримінальних діяннях і навіть утримувала під вартою. Навесні цього року з подання Ю. Тимошенко Києво-Святошинський місцевий суд Києва визнав незаконним порушення Генпрокуратурою кримінальних справ стосовно Ю. Тимошенко та її чоловіка Олександра. Генпрокуратура подала апеляцію на це рішення, розгляд як нині триває.
Народний депутат Юлія Тимошенко пов’язує порушення проти неї кримінальних справ Генерельною прокуратурою України з ініціативою опозиційних сил провести у вересні акції громадянської непокори, спрямовані на досягнення мети провести дострокові президентські вибори.
Відповідаючи на запитання журналістів, вона сказала, що «це — старі обвинувачення, які тривають уже кілька років і які вже визнав незаконними Києво-Святошинський суд».
Ю. Тимошенко переконана, що слідом за порушенням кримінальних справ надійде подання Генпрокурора до Верховної Ради про зняття з неї депутатської недоторканності.
Опозиційні сили, зокрема «Блок Юлії Тимошенко», Соцпартія та комуністи, мають намір 16 вересня, в другу річницю зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, провести в країні масові акції протесту, повідомляє «Інтерфакс-Україна».