Співробітники Снігурівського райвідділу внутрішніх справ порушили кримінальну справу проти 36-річного громадянина. Він незаконно вирощував снодійний мак на площі 2000 квадратних метрів. До речі, не десь на пустищі, а просто посеред поля, що належить акціонерному товариству «Снігурівська агропромтехніка». Із незаконного обігу вилучено понад 90 тисяч стеблин зеленого маку вагою 2,3 тонни. Нинішнього року це один із найбільших таких «врожаїв» в Україні.

Факт коментує начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС в Миколаївській області Сергій ТРОФИМЕНКО:
— Поле акціонерного товариства — не дике, агроконтроль там, безумовно, є. Очевидно, під час сівби не спрацював агрегат, залишивши галявину. Але як снігурівці могли не помітити незаконний посів маку, для мене загадка.
«Опіумну плантацію» працівники райвідділу міліції виявили під час проведення операції «Мак-2002». З’ясувалося: затриманий громадянин сам вживає наркотики і реалізовує сировину для їх виготовлення. Він не заперечує, що схожу ділянку шукав довго. Звісно, такі речі мають помічати не тільки міліціонери, а й господарі землі...
Загалом проведення комплексних та цільових операцій у першому півріччі дало змогу співробітникам органів внутрішніх справ області виявити 879 злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків, — на 45,3 відсотка більше, ніж за січень—червень минулого року.
Нині ліцензійним культивуванням маку займаються три сільгосппідприємства на площі 412 гектарів. А факти незаконних посівів таких рослин громадянами документуємо, знищуємо дикорослі плантації. Водночас наркобізнес нині озброєний до зубів. І якщо в юридичному сенсі співробітники органів внутрішніх справ мають досить важелів впливу на ситуацію, то в матеріально-технічному, фінансовому є проблеми. Потрібні додаткові транспортні засоби, спеціальна техніка, обладнання. Нині вилучається лише десять відсотків дурману.