Квартирне питання нас усіх зіпсувало, стверджував класик, описуючи радянську дійсність у 20-ті роки минулого століття. А торік, за розрахунками останнього генсека Союзу Михайла Горбачова, у кожного жителя пострадянської території мала бути окрема квартира... На жаль, квартирна манна з небес на нас так і не впала...

Щоправда, у нашої молоді з’явився шанс усе-таки отримати власний дах над головою раніше пенсійного віку. Український уряд затвердив державну програму забезпечення молоді житлом на 2002—2012 роки.
Протягом десяти років більш як 70 тисяч молодих осередків нашого соціуму зможуть отримати пільгові кредити на будівництво або покупку квартири.
У грудні 1997 року за рішенням уряду при Міністерстві у справах сім’ї та молоді України було створено Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (ФСМЖБ), який повинен був реалізувати програму кредитування молодих сімей і допомогти розв’язати гостру проблему тим, кому немає ще тридцяти.
Нині у Фонд звернулося понад 150 тисяч громадян, 95 тисяч з яких уже стали потенційними претендентами на отримання кредитів, а 3,5 тисячі родин придбали квартири завдяки отриманим кредитам.
Аби потрапити до цієї категорії, потрібно бути молодим (не старше за 30 років), мати стабільну роботу (підтвердити свою кредитоспроможність) і величезне бажання стати квартировласником. Житловий кредит родина має повернути протягом тридцяти наступних років, тобто приблизно до виходу на пенсію, а от оселитися і жити у придбаній у такий спосіб квартирі вона може одразу.
При цьому подружжю, яке має дітей, надаються знижки: наявність однієї дитини дає право на безвідсотковий кредит, двох дітей — 25% від суми кредиту сплачує держава, трьох і більше — 50% погашається за державний кошт.
Згідно з неофіційними даними, в Україні майже 800 тисяч молодих сімей, що потребують житла. За словами голови ФСМЖБ Валерія Омельчука, на квартирному обліку сьогодні 88,5 тисячі сімей. Мабуть, решта безквартирних пар скептично ставиться до безплатного отримання житла від держави і в цю чергу ставати не поспішають.
Як швидко втілюватиметься квартирна мрія, прямо залежить від фінансування програми молодіжного житлового будівництва. Відповідно до затвердженого Кабміном документа, на молодіжне будівництво заплановано виділити 5,8 млрд. грн.
У проекті держбюджету-2002 спочатку фігурувала сума у 70 мільйонів. Однак у процесі обговорення головного фінансового закону країни мало не урізали за вимогою Мінфіну на 20 млн. грн. Мовляв, соціальна політика, що її провадить уряд (а саме — збільшення зарплат освітянам і стипендії студентам), потребувала фінансових жертв. Ось цим жертвоприношенням і мали стати кредитні гроші, призначені молоді. І все-таки цього року на фінансування програми заплановано 77 млн. грн. У проекті бюджету-2003 пропонується закласти вже 100 мільйонів.
Враховуючи бюджетні кошти і фінансову підтримку місцевих бюджетів, а також завдяки перевіреній тактиці інвестування житла (купівля і добудова незавершених об’єктів, придбання житла на вторинному ринку тощо), на думку голови правління фонду, щороку можна мати в активі до 10 тисяч квартир. Важливо, що програма житлового кредитування розрахована на регіони. Молоді сім’ї Полтавської, Харківської, Дніпропетровської, Вінницької, Львівської областей мають рівні зі столичними парами шанси на отримання квартирних позик.