Абонентська плата за похвилинного обліку телефонних розмов для населення зростає на 20,1% — до 6,12 гривні (без ПДВ) на місяць і на 19,4% — до 9,63 гривні для підприємств. Міжміські тарифи (без ПДВ) по Україні становлять: 60 копійок за хвилину — з 8.00 до 18.00, 40 копійок — з 18.00 до 23.00, 30 копійок — з 23.00 до 8.00, 25 копійок — у святкові та вихідні (цілодобово).
  З 30 липня набрав чинності наказ керівника Держкомзв’язку та інформатизації України про затвердження граничних тарифів на основні послуги електрозв’язку. Це означає, що плата за телефон зміниться максимум на 20 відсотків. Про це повідомив на прес-конференції заступник голови Держкомзв’язку та інформатизації Олег Проживальський.

Для країни, де в черзі на встановлення телефону перебуває кілька мільйонів чоловік, а якість послуг електрозв’язку шокує європейців, підвищувати тарифи чи ні — питання риторичне. Що вищі тарифи — то більше коштів національний оператор має змогу спрямовувати на розвиток внутрішніх і зовнішніх телефонних мереж.
Нині 57% українських сімей не мають телефонів, 81% — у сільській місцевості. В країні діє похвилинна система обліку телефонних розмов, на селі ще гірше — владарює абонплата. Це не може не шокувати розбещених досягненнями цивілізації європейців.
Очевидно, тарифи зразка 2000 року неспроможні мобілізувати достатній капітал для технічного переоснащення галузі за сучасними мірками. Тим паче що цим здебільшого опікується ВАТ «Укртелеком», бо приватних операторів не задовольняє низька рентабельність послуг внутрішнього електрозв’язку, і вони здебільшого покладаються на міжнародні трафіки. А отже, йдеться, крім іншого, і про усунення цінових диспропорцій на ринку операторів послуг електрозв’язку. Не кажучи вже про те, що оптимізація тарифів має неабияк підвищити інвестиційну привабливість ВАТ «Укртелеком» в очах його потенційних покупців.
За словами заступника голови Держкомзв’язку та інформатизації Олега Проживальського, зміна тарифів торкнулася не всіх, а лише деяких позицій прейскуранта — для соціально забезпечених абонентів. А для 1,5 мільйона абонентів сільської місцевості користування телефоном не подорожчає. Якщо раніше для абонентів з похвилинною оплатою місцевих розмов тривалість нетарифікованих розмов становила 100 хвилин на місяць, то відтепер — 175. У цих межах вартість розмов лишається на попередньому рівні. Але якщо ви, скажімо, «набалакаєте» 307 хвилин, то платити доведеться на 19% дорожче, ніж тепер.
Крім того, 1,6 мільйона пільгових категорій абонентів (інваліди війни, учасники бойових дій, «чорнобильці» та ін.), як і було, сплачуватимуть половину тарифу. Для абонентів з похвилинною оплатою місцевих розмов, які користуються Інтернетом або мають протягом місяця більш як 1800 хвилин телефонних розмов, надають 30% знижки на вартість надлімітного часу. Незмінними зостаються тариф на встановлення телефону та вартість хвилини місцевої розмови з таксофона.
Для міжміських переговорів запроваджуються три тарифні зони і розширюється дія пільгового тарифу: крім святкових днів і неділі, він діятиме і в суботу. Увечері та вночі буде тариф на 30—50 % нижчий від звичайного.
Істотно зменшуються (в середньому на 20 %) тарифи на розмови з далеким зарубіжжям, на 10% — з близьким, утричі — зі США, Канадою, Австралією, собівартість зв’язку з якими не йде в жодне порівняння із собівартістю зв’язку з Європою.
І останнє. Мінекономіки запевняє, що оптимізація тарифів на послуги електрозв’язку не зіпсує інфляційної погоди і поправить бюджетні доходи.