У Львові ховають загиблих на військовому аеродромі Скнилів. Розслідування трагедії триває.
Генеральний прокурор України Святослав Піскун заявляє про деякі моменти, що свідчать «про злочинне недбальство, недбале ставлення до своїх обов’язків посадових осіб», що призвело до загибелі людей минулої суботи під час авіашоу.
— Я переконаний: уже можна казати, що це — військове недбальство, яке належить до спеціальної категорії злочинів, — заявив Генпрокурор на прес-конференції в Києві.
Генпрокурор запевняє, що робиться все необхідне для встановлення істини. Держава зробить серйозні висновки, і ця страшна трагедія буде уроком для всього світу, вважає Святослав Піскун.
За словами Піскуна, є ознаки злочинних дій з боку самих пілотів, котрі неправильно використали літак. Поки що їх переведено з військового госпіталю Львова до Вінниці. Це пов’язано з необхідністю надання якісної медичної допомоги. Топонар і Єгоров уже дали показання слідчим з особливо важливих справ Генеральної прокуратури.
На першому етапі слідства прокуратура зробила висновок про надзвичайно грубі порушення правил безпеки під час виконання польотів над територією, де були люди.
Усі затримані (головнокомандувач ВПС генерал-полковник В. Стрельников, командувач 14-го авіаційного корпусу генерал-лейтенант С. Онищенко, його заступник генерал-майор А. Третьяков, помічник керівника польотів підполковник авіації Ю. Яцюк) перебувають у військовому ізоляторі тимчасового утримання, про що сповіщено їхні сім’ї. До них також допущено адвокатів.
Слідство проводить технічну експертизу літака, відпрацьовуючи версію відмови двигуна. Паралельно розробляється ще кілька припущень про причини аварії винищувача Су-27. Зокрема, можливість потрапляння у двигун птахів. На думку Генпрокурора, птахи навряд чи винні в тому, що літак летів на низькій висоті... До того ж льотчики не чули удару, який свідчив би про потрапляння у двигуни птахів.
Голова державної комісії з розслідування обставин трагедії у Львові, секретар Ради національної безпеки та оборони України Євген Марчук заявив, що перед падінням літака Су-27 відбулося його відхилення від запланованої траєкторії польоту. З’ясовують, наскільки були скоординовані дії льотчиків в екстремальній ситуації. Самі пілоти, за твердженням Марчука, не можуть пояснити причин того, що сталося.
Державна комісія має оприлюднити свої остаточні висновки до 7 серпня.
Але вже сьогодні ясно, що скнилівська трагедія —страшенна помилка не тільки української армії, а й результат державної політики фінансування Збройних Сил. Тепер можна назвати знаковим засідання РНБО, що відбулося напередодні катастрофи військового літака, де йшлося саме про грошове забезпечення ЗС України.
Прем’єр-міністр України Анатолій Кінах після «чорної суботи» сказав в інтерв’ю журналістам, що львівська трагедія ще раз нагадує суспільству про необхідність проведення реформ в армії. Перед урядом стоїть завдання сформувати нормальний військовий бюджет країни. Прем’єр вважає, що потрібно докласти якнайбільше зусиль для підвищення боєздатності армії, озброїти її новою технікою, зміцнити фінансову, матеріальну і кадрову бази.
А поки що Президент України заборонив проводити в країні будь-які демонстраційні польоти.