Приблизно рік тому в мережі Інтернет з’явилася резонансна стаття «Волинський клондайк: «Мерседес» за 400 доларів». Матеріал, що компрометував міліцію і суди, спричинив облаву на Луцькому авторинку, став приводом для низки перевірок. Понад 30 працівників міських реєстраційно-екзаменаційних відділів краю було покарано. Нещодавно компетентні органи відстежили другу серію «автоклондайку»: є підозра, що махінатори знову незаконно легалізували майже 420 дорогих іномарок.
Вони почали використовувати підроблені рішення судів, фальшиві довідки про сплату повного мита, біржові контракти. Порушено кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем працівниками Ковельського МРЕВ. Вони незаконно реєстрували автомобілі начебто «за рішенням судів». А співробітники ДАІ Чернівецької області не повірили сумнівним документам. З’ясувалося, що жодних судових рішень щодо згаданих авто не було. Махінації з псевдолегалізацією поширилися всією Україною. Однак найбільше таких випадків на Волині: у Луцькому МРЕВ —18, у Любомльському — майже сотня. Від таких афер потерпає не лише державна казна, а й автолюбителі. Адже махінатори після реєстрації машин одразу їх продають. Покупці, нічого не підозрюючи, ними користуються. Коли ж аферу викривають, міліція скасовує реєстрацію і передає матеріали слідчим органам.
Частенько автомобілісти стають жертвами спритників, які нишпорять довкола МРЕВ і переконують людей, що реєстрація автомобіля поглинає безліч часу і грошей. Тому пропонують швидко і «лише» за кількасот доларів усе владнати: без проблем зробити свідоцтво, номерні знаки, талон техогляду. Лише згодом, після перевірки, автолюбитель дізнається, що документи — фальшиві, зроблені у підпільних цехах.
За результатами недавньої перевірки, яку очолив заступник начальника Головного управління ДАІ МВС України Сергій Левченко, знову проведено суворі санкції — дехто розпрощався з посадою. Для подальшого контролю буде створено спеціальне відділення при обласному управлінні ДАІ. Наглядачі перевірятимуть усі матеріали, які стосуються реєстрації авто. А їх самих контролюватиме столичне начальство.
Клондайк зачинено.
Луцьк.