Нещодавно «Голос України», довірившись даним одного з інформвидань, у замітці «Кавалери «Вікторії» — за перемогу патріотизму», повідомив про нагородження шести наших співвітчизників «найвищою відзнакою Королівського канадського легіону — Хреста Вікторії». Названі нами українські громадяни справді були серед удостоєних уваги Королівського канадського легіону, відділу 360 імені Пилипа Коновала. Але у читача не повинно скластися враження, що йшлося про нагородження найвищою відзнакою Британської імперії. На це та інші неточності звернув увагу наш уважний читач із Сіферополя Микола Владзімірський. Він був свідком урочистої події і пропонує цікаву розповідь і про саму нагороду, і про те, що сталося у музеї ЗС України.
Нещодавно Центральний музей Збройних Сил України поповнився чималою кількістю копій українських військових відзнак періоду визвольних змагань. Їх за присутності військового аташе Посольства Канади в Україні полковника Мішеля Лефевра, народних депутатів України, курсантів Академії внутрішніх військ передала в дарунок в урочистій обстановці представник Королівського канадського легіону, відділ 360 імені Пилипа Коновала відповідальний офіцер Маргарита Шпір.
Скориставшись нагодою, вона коротко розповіла про видатний подвиг героя-українця — уродженця Поділля Пилипа Коновала, який став кавалером найвищої відзнаки Британської імперії Хреста Вікторії. «Цю відзнаку було засновано у 1856 році наприкінці Кримської війни. Нагороджують Хрестом Вікторії лише за виключну відвагу та хоробрість під час бойових дій, коли шанс вижити в бою є лише один з десяти. Вручається особисто королем або королевою Великої Британії. Є традиція, що герої, які дістали Хрест Вікторії, не носять жодної іншої нагороди, бо він є доказом найвищої відваги і не потребує іншого підтвердження. Традиційно його виплавляють лише з одного металу — уламка трофейної гармати, захопленої британцями в росіян в Севастополі під час Кримської війни. Від часу заснування цієї відзнаки (а минуло майже 150 років!) Хрестом Вікторії відзначено всього 92 канадці.
Серед них і Пилип Коновал — один із 10 тисяч канадських українців, які добровільно згодилися до канадського експедиційного війська під час першої світової війни.
У «London Gazette» зa 23 листопада 1917 року з’явився докладний опис подвигу капрала 47-го Канадського піхотного батальйону Пилипа Коновала. Газета писала, що Пилип Коновал виявив «...визначну хоробрість та вміле командування відділом під час атаки. Під його керівництвом опір ворогів успішно зламано, ворог зазнав тяжких втрат».
І ось 25 жовтня 1917 року в Букінґемському палаці під час вручення Пилипові Коновалові найвищої нагороди Британської імперії — Хреста Вікторії король Англії Джордж V сказав: «Ваш подвиг — один із найвідважніших в історії моєї армії. Прийміть за це мою подяку». Отак символічно завершилося повне коло історії — Хрест Вікторії, виплавлений із металу трофейної гармати, захопленої британцями в росіян під час Кримської війни, прикрасив груди героя-українця».
Присутній на урочистості народний депутат Левко Лук’яненко підтвердив, що «нема кращого способу виховати патріотичні почуття, як показати героїчні подвиги наших пращурів. Треба, щоб українська армія мала найсучаснішу зброю і бойовий дух». А народний депутат Григорій Омельченко, дякуючи за цінний дарунок, сказав про важливість кожної крихітки правди, яка повертається в Україну, що дасть можливість знати всю історичну правду. Директор Центрального музею ЗС України Віктор Карпов пообіцяв, що копії медалей і знаків Збройних Сил УНР, Української повстанської армії, Української галицької армії, Українських січових стрільців посядуть гідне місце в експозиції.
У числі нагороджених відзнакою Королівського канадського легіону відділ 360 за плідну працю з відродження української історії та української державності — начальник кафедри історії Національної академії оборони України доктор історичних наук, полковник Сергій Литвин, ад`юнкт академії Андрій Лубенець, історик Володимир Кравцевич, політолог Ігор Лосів, секретар громадського комітету «Український Севастополь» Лідія Мадоян, голова київської Спілки офіцерів України Євген Лупаков, народний депутат Левко Лук’яненко, голова Спілки офіцерів України народний депутат Григорій Омельченко, професор історії Володимир Ульянич, директор Центрального музею Збройних Сил України Віктор Карпов та інші, всього 15 осіб.
Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ, координатор громадського комітету «Український Севастополь».