У портовому Іллічівську на Одещині відбулося дводенне засідання секцій середніх і малих міст Асоціації міст України, у якому взяли участь представники більш як 250 органів місцевого самоврядування з усіх регіонів країни, народні депутати України з профільних комітетів, представники адміністрації Президента та уряду. Президент асоціації київський голова Олександр Омельченко у своєму виступі зазначив, що засідання в Іллічівську (а нинішнє —вже п’яте) суттєво впливають на політичні, правові та соціально-економічні процеси в країні. Справді, розроблені в Іллічівську пропозиції лягли в основу Бюджетного і Земельного кодексів, програми державної підтримки органів місцевого самоврядування, проектів програми розвитку малих міст України і закону «Про місцеве самоврядування в Україні» в новій редакції.
Однак це не завадило голові Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Анатолію Матвієнку заявити: повноцінного місцевого самоврядування в Україні немає і не буде доти, доки не буде до цього політичної волі. Адже обов’язків на нього покладено немало, та тільки прав, передусім з огляду на матеріально-фінансове забезпечення, надано мізер. І висловив надію: таке солідне зібрання міських голів за участю народних депутатів та урядовців може домогтися зрушень на краще.
Форум передусім зосередив увагу на проблемі міжбюджетних відносин. Незважаючи на те, що прийнято Бюджетний кодекс, деякі вкрай важливі питання зависли в повітрі. Це, по-перше, міжбюджетні відносини між районами і селами, селищами, містами районного значення. По-друге, — фінансування делегованих повноважень, що передаються органам місцевого самоврядування, передусім — фінансування закладів освіти, охорони здоров’я, культури і спорту.
Асоціація міст України, посилаючись на міжнародну практику, поставила питання про те, щоб плата за землю, податок з доходів фізичних осіб повністю зараховувалися до місцевих бюджетів. На жаль, проект Податкового кодексу не передбачає якихось позитивних зрушень у цьому напрямку. Треба відпрацювати механізм надання трансфертів не тільки для своєчасної виплати зарплати працівникам закладів освіти, охорони здоров’я, культури та спорту, а й для повнішого матеріально-технічного забезпечення цих закладів.
Представники органів місцевого самоврядування обговорили проблеми реформування адміністративно-територіального устрою країни. Зволікання з цим призводить до частих і доволі гострих конфліктних ситуацій у здійсненні владних повноважень між органами державной виконавчої влади і органами місцевого самоврядування, а також між радами різних рівнів. Знову виникають проблеми чіткого розподілу функцій і повноважень, встановлення адміністративно-територіальних меж.
Учасники засідання прийняли з обговорюваних питань відповідні рішення та звернення до Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України.
 
Іллічівськ.