У Москві набирає обертів скандал, пов’язаний з любовним романом Володимира Сорокіна «Блакитне сало». Молодіжний рух «Ті, хто йдуть разом», що створений і функціонує завдяки фінансовій та моральній підтримці Кремля, подав на автора в суд. Прокуратура негайно порушила кримінальну справу стосовно письменника «за фактом поширення порнографічних матеріалів».
Судовому позову передувала акція «Тих, хто йде разом» у центрі столиці, на Старому майдані (колишній штаб КПРС), де люди похилого віку, натягнувши гумові рукавички, несамовито рвали книжки Сорокіна, а потім розкладали з них вогнища. Трудящі зажадали, аби письменника вигнали з країни. А інтелектуали в рясах і чорних піджаках з екранів телевізорів досі розмірковують про те, що «в Росії секса нема й сьогодні, а дітей приносять лелеки та журавлі».
Реакція народу не змусила на себе чекати. «Блакитне сало» змітають з книжкових прилавків, і вдячні читачі насолоджуються описами сексуальних сцен, велелюбними героями роману. На захист письменника стали «Пен-клуб» та відомі адвокати. Навіть «продвинутий» міністр культури Михайло Швидкий заявив, що «переслідувати письменника за творчість — це прецедент небезпечний».
Щодо порнографії, то в російській столиці її справді дуже багато і доступна вона не лише пильним молодим і маразматичним членам «Тих, хто йде разом». Під самими стінами Державної Думи в газетних кіосках продаються журнали, обкладинки яких рясніють відвертими фото. На Тверській і під стінами Великого й Малого театрів можна купити відеокасети з дорослою і дитячою порнографією, фільми, сценарії котрих точно відповідають медичному підручнику з сексуальних патологій. Не лише з «Московського комсомольця», а ще з двох-трьох десятків жовтих та респектабельних газет можна дізнатися, де в Москві розташовані кубла для vіp-публіки, як викликати додому «нічного метелика» і потрапити на «еротичний масаж». Мало того, навіть на території святая святих — резиденції патріарха Російської православної церкви у Данилівському монастирі — працює ресторан і нічний бар.
 
Москва.