Коли відбулися кадрові перестановки в адміністрації Президента України, політики передрікали: почнеться масований наступ на керівництво Києва, зокрема Київміськради. Тим паче що репетиція такого наступу вже пройшла в березні нинішнього року.
Наступ розпочався 11 червня. Тихою сапою — із скромних заяв окремих депутатів Київради про бажання увійти до новоствореної фракції «Єдина Україна». Напередодні, за день до пленарного засідання другої сесії XXІV скликання деякі політики з Верховної Ради України попередили, що в Києві готується переворот — створення такої більшості, яка стала б серйозною опозицією голові міста Олександру Омельченку і обмежила його повноваження до такої міри, що влада перейшла б фактично до інших рук.
Олександр Омельченко спокійно сприйняв ці застереження. І так само спокійно, без найменших емоцій розпочав сесію. Заяви деяких депутатів, підтримуваних на виборах партією «Єдність», про перехід до іншої фракції, мер міста сприйняв з гумором. Привітавши, як і належить розважливому голові, членів фракції «Єдина Україна», він зауважив: ми могли б сказати, що йде нормальний демократичний процес, якби не одна пікантна обставина — створення нової фракції проходило не на десятому поверсі, де розміщені комісії Київради, а в приміщенні податкової адміністрації та в одному з фешенебельних ресторанів. «Могли б і мене запросити», — сказав голова міста.
Нова фракція поводилася статенно й мирно, аж поки не дійшло до традиційної процедури: затвердження передачі окремих повноважень Київради міському голові на час депутатських канікул. Отут і почалося.
Окремі народні обранці вишукували юридичні зачіпки, якими можна було б фактично позбавити голову Київради права керувати містом. А повноваження, які надавали голові на два місяці, стосувалися оперативних і животрепетних питань: бюджетного фінансування міста, земельних, комунальних та інших проблем, одне слово, всього того, без чого столиця не може прожити ані дня. Не зупинило десантників троянського коня й те, що така процедура передбачена законом України про місто-герой Київ, іншими законодавчими актами.
Акція не пройшла. Переважною, навіть дуже переважною більшістю голосів це питання було розв’язано. Позитивно. Після цього багато членів новоствореної фракції втратили інтерес до сесії і пішли в коридор пити холодну воду.
А даремно. Бо далі депутати Київської міської ради обговорили й прийняли низку документів, що безпосередньо впливали на реалізацію їхніх передвиборних обіцянок. Не знаю, що вони казатимуть своєму електорату, якщо навіть не чули, про що йшлося в залі.
Депутати, що залишилися, затвердили  звіт про виконання бюджету Києва за минулий рік та програми соціально-економічного розвитку Києва за 2001 рік. Ось характерні цифри. Наповнення й видатки бюджету за минулий рік такі: доходи становили 4 мільярди 4 мільйони 302 тисячі гривень, видатки — 3 мільярди 78 мільйонів 885 тисяч гривень.
Під час засідання було затверджено питання стосовно оренди ділянок і для власної забудови, і переданих в користування садівничим товариствам, а також розглянуто чимало питань щодо комунальної власності.
Та тільки-но дійшло до протесту прокурора міста щодо створення земельного управління, яке безпосередньо підпорядковане територіальній громаді, депутати знову хутко зібралися в залі. Однак і тут жодної сенсації не сталося — надто кваліфіковано було підготовлено питання в комісіях Київради, а також в адміністративних органах.
Незважаючи на нормальне ділове засідання Київради, деякі народні депутати України бурхливо відреагували на спробу окремих сил захопити місто. Характерна заява з цього приводу лідера фракції комуністів Петра Симоненка, який виступив з трибуни із заявою. У ній сказано: «Мета цього зухвалого перевороту зрозуміла — захопити й узурпувати владу в Києві, а після цього перерозподілити власність, особливо землю, між окремими олігархічно-кримінальними кланами і використати у своїх злочинних цілях міський бюджет».
А ось точка зору парламентських фракцій «Наша Україна», Соцпартії, блоку Юлії Тимошенко, які виступили зі спільною заявою: «Багатьох депутатів Київради 9—10 липня викликали в різного роду інстанції й схиляли до вступу в «Єдину Україну». Оформлялася новостворена група в приміщенні Державної податкової адміністрації, куди викликали 20 депутатів, котрі дали попередню або остаточну згоду ввійти до провладної групи... Всі демократичні сили повинні відкинути політичні амбіції, образи і стати на захист обраної громадянами київської міської влади...».
А голова Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко подав депутатський запит Генеральному прокурору України з вимогою перевірити, що то був за тиск на депутатів Київради.

Немає сумнівів, що після канікул диригенти запланованої акції спробують перегрупувати сили своїх посланців. Недаремно ж вони вкладали в цю витівку стільки енергії. А, скоріше за все, й дещо інше.