За два місяці до парламентських виборів у Німеччині звільнено з посади міністра оборони Рудольфа Шарпінга. Канцлер Герхард Шрьодер, заявивши про те, що в уряду більше немає фундаменту довіри для спільної роботи з Шарпінгом, звернувся до президента країни з проханням про його відставку. Менш ніж за добу, минулої п’ятниці, новим керівником оборонного відомства було призначено представника правлячої Соціал-демократичної партії Петера Штрука.

Міністр оборони Шарпінг чи не частіше за інших політиків потрапляв під вогонь викривальної критики мас-медіа. Вважають, що торік від відставки його врятував лише... терористичний акт у Всесвітньому торговому центрі в Нью-Йорку. За два тижні до цього міністр «прославився» тим, що дорогою до Косово, куди він часто мав літати у службових обов’язках, на службовому літаку завертав на Мальорку, де тоді відпочивала його подруга графиня П’янті. Фотознімки цієї пари, яка цілувалася в басейні, не надрукував хіба що лінивий. Однак через трагедію в Америці не лише правлячій коаліції, а й опозиції було не до мандрівок закоханого міністра, що чимало коштували.
Але особливо гостру критику спричинив підписаний шефом оборонного відомства договір про купівлю військових транспортних літаків «Аеробус-400М» без попереднього узгодження з Бундестагом. Оскільки в разі незатвердження договору в парламенті не тільки постраждав би міжнародний престиж Німеччини, а й довелося б сплатити великі неустойки (практично вартість невикуплених машин), документ було все-таки затверджено. Щоправда, досі ніхто достеменно не може сказати, звідки візьмуться гроші на таку дорогу покупку.
І ось новий скандал. Журналу «Штерн» вдалося «розкопати» рахунок Шарпінга в одному маловідомому німецькому банку. Рекламна фірма Моритця Гунцигера 25 вересня 1998 року, за два дні до перемоги соціал-демократів на виборах, сплатила йому за ненадруковані мемуари 140 тисяч марок і ще 60 тисяч марок за три виступи на рекламних заходах фірми. Вся проблема в тім, що публічні політики, яким є Шарпінг, не мають права на гонорари від виступів.
Шарпінг не погодився на добровільну відставку, відкинувши всі обвинувачення. Однак хоча він і заявив, що гонорар отримав ще до вступу на посаду міністра оборони, сплатив усі податки, а частина грошей пішла на доброчинні цілі й до партійної каси, його це не врятувало. Преса підкинула нову інформацію: мовляв, у той час Шарпінг вдало зіграв на біржі, а в магазині дорогого одягу зробив покупку на 55 тисяч марок, що підтверджує рахунок. До того ж він обідав з членом правління військово-промислової компанії «Феррошталь». А це можна розцінювати як лобіювання, що не сумісно з правовою державою.
Отож уже восьмий міністр кабінету Герхарда Шрьодера зі скандалом залишає уряд.
 
Франкфурт-на-Майні.