У Національній опері відбулася прем’єра «Запорожця за Дунаєм»

Це вже далеко не перша постановка відомого твору Гулака-Артемовського на головній сцені держави. Однак цього разу постановники (музичну редакцію здійснив художній керівник театру — композитор Мирослав Скорик, сценічне втілення — головний режисер опери Анатолій Солов’яненко) надали опері нової форми, яка відповідає сучасним вимогам музично-сценічного мистецтва. Що з цього вийшло, побачили глядачі прем’єрної презентації вистави, яка з аншлагом відбулася минулої суботи у Національній опері України.
У цьому театрі завжди приділяли особливу увагу українському репертуару. Його головний режисер Анатолій Солов’яненко переконаний: такі опери, як «Запорожець за Дунаєм» та «Наталка Полтавка», у будь-які часи актуальні. Проте зазначає, що важливо, аби динаміка сценічної дії, інструментовка і сценографія відповідали тим здобуткам сучасного сценічного мистецтва, які існують нині. У цьому ракурсі й реалізовано проект.
Композитор Мирослав Скорик зробив нову музичну редакцію твору: впорядкував увертюру, яка стала квінтесенцією найвідоміших мелодій, що зосереджені в цій виставі. Тож опера вийшла жвавою, динамічною, у дві дії (раніше було три). За словами режисера, з неї прибрали деякі вже не актуальні деталі, адже класова боротьба перестала сьогодні бути пріоритетом ідеології.
Органічно доповнює нову трактовку твору Гулака-Артемовського сценографія художника-постановника Марії Левитської. Для вистави було створено понад 250 костюмів національного українського вбрання та одежі турецьких підданих.
«Запорожець» зазвучав молодими голосами: вік виконавців сольних партій Оксани (Тетяна Ганіна) та Андрія (Дмитро Кузьмін) відповідав віку персонажів. А це — сміливе руйнування традиції залучати до прем’єрних показів оперних співаків із досвідом та титулами. Неперевершений у образі козака Івана Карася був народний артист України Сергій Магера.
Прем’єра пройшла під бурхливі овації публіки, а присутній на ній міністр культури України В’ячеслав Кириленко зазначив, що «Запорожець за Дунаєм» має життєстверджувальний фінал і несе багато позитивних емоцій, яких нам сьогодні так бракує...


На знімку: сцена з вистави.

Фото надане автором.