Чергова, четверта, конференція обласної асоціації органів місцевого самоврядування відбулась на Кіровоградщині під гаслом боротьби за справжню, а не міфічну децентралізацію.
Понад триста делегатів, переважно керівників органів місцевого самоврядування, з’їхалися до обласного центру, щоб, окрім вирішення внутрішніх організаційних питань, висловити свою точку зору стосовно задекларованої в державі децентралізації влади. А її хід, на думку переважної більшості сільських та міських голів, представників міських та сільських рад, далекий від бажаного.
В органах місцевого самоврядування переконані: у місцевих громад під вивіскою змін у рамках децентралізації забрали половину доходів, збільшивши в рази видатки. На селі складається враження, що йде цілеспрямоване руйнування місцевої інфраструктури з метою подальшого примусового об’єднання місцевих громад без урахування думки людей, стверджують їх повноважні представники. Зміни в бюджетному і податковому законодавстві погіршили стан місцевих громад, бо перш ніж ділити ресурси, слід було поділити повноваження. А ще — передати нарешті громадам право розпоряджатися землею та надрами, щоб обраний нею сільський голова був реальним носієм влади на селі, а не ходив із простягнутою рукою до багатіїв. Без важелів управління про реальне самоврядування навіть говорити не доводиться.
У будь-якому разі започатковане реформування має бути завершено до проведення чергових місцевих виборів, в іншому разі їх краще перенести. Тим часом варто внести певні зміни і до виборчого законодавства. Зокрема, в частині того, що міський голова має бути представником всієї громади, а не окремої партії.
Делегати наполягають: усі проблемні питання, висловлені на конференції, мають знайти своє вирішення. Принаймні наступним кроком має стати їх розгляд всеукраїнським конгресом місцевого самоврядування, проведення якого ініціювали в Кіровограді.

Із перших уст

«Нині немає точних даних, скільки громад на Кіровоградщині залишиться після злиття сільських та міських рад. Але якщо сьогодні ми маємо майже 12 тисяч бюджетів міських, селищних та сільських рад, то після об’єднання громад у нас має залишитися близько 1200. Однак люди гуртуватимуться на добровільних засадах. Для цієї реформи народні обранці дали рік».

 

Олександр ЧОРНОІВАНЕНКО, голова Кіровоградської облради; Петро МЕЛЬНИК.


Кіровоградська область.