Ранкове засідання 17 березня

Учора зранку в парламенті тривали перемовини, консультації, узгодження. Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив, що парламент має розглянути блок питань, пов’язаний із обороною та безпекою, і Рада коаліції попросила дати час на обговорення цього комплексу питань. Пізніше заступник Голови Верховної ади Оксана Сироїд заявила, що сесія розпочнеться о 16-й годині.
Активно обговорювався блок президентських ініціатив, спрямованих на виконання Мінських домовленостей, — Верховна Рада мала розглянути внесені Президентом України питання визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, про схвалення звернення від імені України до Ради Безпеки ООН та Ради Євросоюзу стосовно розгортання на території України міжнародної операції з підтримки миру і безпеки. А також проекти законів про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2015 році для участі у багатонаціональних навчаннях і проект закону про внесення зміни до статті 10 Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Перед початком пленарного засідання настрій у лавах коаліції ще був оптимістичний. Представник Президента у Верховній Раді, народний депутат із фракції партії «Блок Петра Порошенка» Степан Кубів на брифінгу заявив, що коаліція домовилася про підтримку президентських ініціатив.


«Сьогоднішнє засідання Верховної Ради буде дуже відповідальним щодо прийняття рішень. Ініціативи Президента внесені як позачергові», — наголосив С. Кубів, стверджуючи, що коаліція домовилася стосовно підтримки проектів постанови про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі (реєстр. № 2374) та змін до статті 10 уже прийнятого Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (№ 2378). «Ці два законопроекти є взаємодоповнюючими. Вони абсолютно не суперечать Конституції, а також підтримані європейськими лідерами», — переконував представник глави держави.


Перший заступник керівника фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко у коментарі журналістам у кулуарах парламенту зазначив: «Є неузгодженість позицій у коаліції щодо питання особливого статусу зони бойових дій». За його словами, три фракції коаліції — Радикальної партії, «Самопомочі» і «Батьківщини» — не готові підтримувати проект, внесений Президентом. «Будемо намагатися знайти спільну позицію», — сказав депутат.


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко повідомив журналістам, що у консультаціях із лідерами фракцій також бере участь секретар РНБО Олександр Турчинов. «Нас намагаються переконати і знайти компроміс у питанні голосування за ці закони», — сказав Ляшко. Водночас він нагадав позицію фракції, озвучену ще у понеділок на погоджувальній раді: що Радикальна партія не підтримує ці законодавчі ініціативи, оскільки вважає їх «легалізацією російської окупації». На думку Ляшка, цим територіям треба надавати не особливий статус, а статус окупованих територій.


Після оголошення про перерву до 16-ї години, Олег Ляшко повідомив журналістам, що лідери коаліції зустрінуться з Президентом Петром Порошенком щодо внесених ним законодавчих ініціатив. «Зараз їдемо до Президента. Президент хоче знову зустрітися з лідерами фракцій для того, щоб все-таки спробувати ще раз донести свої аргументи», — розповів Ляшко. За його словами, на цій зустрічі з главою держави мали бути присутні Голова Верховної Ради, лідери фракцій, що входять до парламентської коаліції, секретар РНБО.
У свою чергу, фракція «Батьківщина» зранку також заявила, що не голосуватиме за проект постанови про особливий порядок самоврядування на окремих територіях Донбасу. Про це повідомив журналістам народний депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко. «Коаліція не може знайти компроміс із питання про надання права на особливий порядок самоврядування для частини Луганської та Донецької областей, — сказав Ігор Луценко. — Парламент не готовий до прийняття рішень. Тому переговори в коаліції тривають. Складно сказати, наскільки вони взагалі будуть результативними. Ми точно не будемо голосувати за юридичне узаконення окупації».


Тим часом у парламентських кулуарах з’явилися... згорілі кораблі. Над сходами, якими депутати піднімаються від входу та гардероба до сесійної зали, встановили інсталяцію з макетів дерев’яних обгорілих кораблів, присвячену річниці анексії Криму Росією, що символізують втрату Україною Криму. Автором інсталяції «Тіні», яка є частиною мистецького проекту «Чорне море», є сучасний харківський художник Роман Михайлов. За словами автора, «тіні» згорілих кораблів символізують «тиху драматичність, мовчазне переживання втрати, неминучого руйнування та пам’яті, що зберігає примарні тіні історії».

 

 

На знімках: під час дискусій.

 

Олег Ляшко  —  у центрі.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.