Бараки для відпочивальників прирівняли до палаців 

Про дешевий відпочинок на морі українцям можна забути. Після впровадження податку на нерухомість у селах та містечках чорноморського та азовського узбережжя Херсонщини він за будь-яких умов стане дорожчим. До того ж зросте в ціні аж ніяк не на суму податку.

За три дні податок змінили двічі


Скажімо, у місті Генічеську навіть торік можна було відшукати «ліжко-місце» у приватному секторі за 40—60 гривень на добу. Це зазвичай був по-спартанськи умебльований сарайчик із «зручностями» на подвір’ї, але незаможних відпочивальників і це влаштовувало. Багато хто з них комфортніших варіантів дозволити собі просто не міг. Аж ось настав час визначатися із податком на нерухомість, і міська рада довго не мудрувала: встановила його за максимальною ставкою — 24 гривні за кожен квадратний метр квартири площею понад 60 квадратних метрів, і будинку — понад 120 кв. м. Обивателі ознайомилися з рішенням. Терміново кинулися рахувати, скільки будуть винні за нерухомість, і просто вжахнулися.
— У нас — чотирикімнатний будиночок на 105 квадратних метрів, де мешкаємо лише я та дід, — розповідає генічеська пенсіонерка Алевтина Дмитрівна. — Син з родиною та онуки знайшли кращу долю в Іспанії. На подвір’ї стоять ще два бараки без опалення, підключені до електроенергії та водогону. Їх ми з червня по вересень здаємо відпочивальникам і за ці гроші живемо весь рік — купуємо ліки, платимо комірне, бо інакше на мою та дідову мінімальні пенсії не протриматися. Раніше їх не враховували, бо в БТІ вони не значилися. Тепер «контролери» ходять, все обмірюють і включають у оподатковувану площу. Виходить, за бараки площею двісті квадратних метрів мусимо викласти понад чотири тисячі гривень на рік. Якщо пожильці займатимуть їх повністю, платню треба піднімати відсотків на десять, не рахуючи здорожчання газу та комунальних послуг. Утім останніми роками наш «готель» заповнюється в середньому наполовину, тож для компенсації витрат на новий податок вартість проживання доведеться піднімати на 15—20 відсотків, аби «в трубу не вилетіти». Та чи знайдуться наступного літа в нашій зубожілій країні пожильці, готові віддавати за ліжко в бараку вже не шістдесят, а вісімдесят-дев’яносто гривень на добу? Напевне сказати не можу. Знаю одне: курортний сезон 2015 року для нас буде скрутним.
Амбіції міської влади, яка оподаткувала бараки для сезонного проживання за тими самими ставками, що й елітну нерухомість у мегаполісах, дуже обурили не тільки окремо взяту пенсіонерку, а і всіх її земляків, котрі підробляють на відпочивальниках. Вони так «натиснули» на депутатів, що вже за три дні ті скликали позачергову сесію, де визнали: з податком 24 гривні за квадрат трохи поспішили. І визначили нові ставки — 12 гривень за «квадрат» з квартир, що перевищують 80 квадратних метрів, і будинків площею понад 
200 квадратних метрів. Але найголовніше, що з нежитлової площі погодилися стягувати тільки 12 копійок за «квадрат». І тепер у генічан широкий простір для дискусій — чи вважати бараки на подвір’ях нежитловими, якщо курортники в них мешкають впродовж трьох місяців на рік?


Міні-готелі визнали госпблоками


А от у курортному Скадовську можливість цих дискусій передбачили. І грамотно вивели таку нерухомість в окрему категорію із окремою ставкою оподаткування.
Можливо, саме з огляду на зважений підхід до визначення формули нового податку на нерухомість у Скадовську обійшлося без позачергових сесій, мітингів під стінами ради чи вторгнення у сесійний зал радикально налаштованих активістів, як це було в Каховці чи Новій Каховці. Проте за якими б ставками той податок не збирали, усім зрозуміло одне: за «надлишкову» нерухомість відтепер доведеться платити, і з кожним роком дедалі більше (власне, це загальносвітова тенденція). І ухилитися від того, щоб розтрусити гаманці, господарям міні-готелів також буде складніше —зайві квадратні метри не сховаєш.
Херсонська область.

ЦИТАТА

«Стосовно податку на нерухомість ми з самого початку консультувалися із підприємцями та іншими громадянами, аби «не зіштовхувати їх лобами» із муніципальною владою. Виключили з оподатковуваних площ усі підсобні приміщення — сараї, хліви, комори для зберігання продуктів і палива. Приватна нерухомість для тимчасового перебування відпочивальників отримала статус господарчих блоків із ставкою оподаткування 0,2 відсотка від мінімальної заробітної плати. Квартири площею понад 60 квадратних метрів у Скадовську міська рада оподаткувала також за ставкою 0,2 відсотка, а будинки площею по-  
над  120 «квадратів» — 0,1 відсотка. Через відмову від максимальних ставок ми втратимо десь 200 тисяч гривень доходів до бюджету, але це не стане чимось непоправним. Завжди зможемо заробити ще більше за рахунок розвитку бізнесу, продажу та здачі в оренду землі на узбережжі», — оптимістично налаштований міський голова Скадовська Олександр Гавриш.

ФАКТ

Протягом минулого року на Херсонщині власниками будинків та квартир задекларовано 45,6 мільйона гривень доходу від здавання нерухомості в оренду. Але з цієї суми 35,7 млн. припадало не на курортні міста, а на Херсон. (За даними Головного управління статистики в області).