Ранкове засідання 7 квітня

Зранку у Верховній Раді та під її стінами вирували пристрасті. Група народних депутатів заблокувала парламентську трибуну. Серед них Сергій Каплін (БПП), позафракційний Борислав Береза, депутати від «Батьківщини», «свободівці» з вимогою розглянути першим питанням — створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для розслідування оприлюднених екс-головою Державної фінінспекції Миколою Гордієнком фактів про корупцію та зловживання в уряді. А під стінами парламенту зібралася майже тисяча мітингувальників, на майдані біля Верховної Ради було встановлено з десяток червоних наметів для збору підписів за створення ТСК. Будівля парламенту посилено охоронялася міліціонерами. Десятки автобусів із правоохоронцями ще стояли у Маріїнському парку. Мітингувальники також протестували проти підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та вимагали реакції парламентаріїв.
Утім, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман відкрив ранкове пленарне засідання. У сесійній залі зареєструвалися 254 народні депутати. Головуючий традиційно щовівторка надав слово для виступів від фракцій.
Під час виступів від фракцій більшість промовців підтримали створення ТСК. «Свободівець» Юрій Левченко заявив, що депутати блокуватимуть трибуну доти, доки не буде створено ТСК щодо корупції в уряді.

Натомість глава парламенту Володимир Гройсман запропонував розглядати питання про зловживання в уряді на рівні парламентських комітетів, а не ТСК, і на п’ятницю запросити до парламенту представників Генпрокуратури, уряду та інших відповідальних осіб для надання офіційної інформації. За словами В. Гройсмана, різнопланові комісії можуть не призвести до очікуваного результату. Керівник парламенту наголосив: «Корупційні діяння мають бути швидко розслідувані, а корупціонери мають сісти у тюрму».
Голова Верховної Ради нагадав рішення погоджувальної ради: провести у середу в двох парламентських комітетах — з питань правоохоронної діяльності та з питань запобігання та протидії корупції — відкриті слухання щодо оприлюднених фактів про корупцію в уряді. А щодо тарифів — спочатку отримати парламентом офіційну інформацію від НКРЕ, «Нафтогазу», Мінсоцполітики, профільному парламентському комітету також провести відкриті слухання і запропонувати проект узгодженого рішення.
Однак, незважаючи на блокування парламентської трибуни, ТСК так і не створили. Представники фракцій пішли радитися до кабінету Голови Верховної Ради. В. Гройсман передав ведення сесії своєму першому заступнику — Андрію Парубію.
Блокування трибуни тривало, проте депутати продовжили розгляд питань за порядком денним. Андрій Парубій закликав народних обранців не підмінювати важливі рішення, яких очікує суспільство, політичними шоу.
Парламент розглянув за скороченою процедурою і прийняв у першому читанні та в цілому низку законопроектів. Зокрема, за основу прийнято законопроект про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім’ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів (реєстр. № 2190). Йдеться про соціальний супровід родини, яка перебуває у складних життєвих обставинах.
Ще декілька законопроектів пов’язані з подіями на сході України і спрямовані на соціальний захист мобілізованих. Ухвалені в першому читанні зміни до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» (№ 1175-1) передбачають звільнення з військової служби мобілізованих осіб, котрі мають на утриманні дітей-інвалідів І чи ІІ групи. А в цілому схвалено зміни до цього ж закону про звільнення з військової служби студентів, аспірантів та докторантів денної форми навчання, котрих було мобілізовано.
У першому читанні також підтримано законопроект №2376-1 «Про внесення змін до додатка   № 3 до Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік» щодо державної підтримки вугільної галузі». За словами автора законопроекту — голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Миколи Мартиненка, законопроект передбачає перерозподіл коштів між бюджетними програмами, а саме -зменшення на 400 млн. грн. фінансування за програмою «Реструктуризація вугільної та видобувної промисловості». І натомість на цю суму збільшити видатки за програмою «Державна підтримка вуглевидобувних підприємств та часткове покриття витрат собівартості готової товарної вугільної продукції». М. Мартиненко наголосив, що реалізація цього законопроекту дасть можливість покрити заборгованість із зарплати шахтарям.
Водночас під час обговорення депутати звертали увагу на те, що кошти з держбюджету, які мали піти на виплати заборгованої зарплати шахтарям, було направлено до збанкрутілого банку «Київська Русь» за декілька днів до запровадження у банку тимчасової адміністрації. А нині ці кошти «зависли» на рахунках банку-банкрута. Депутати вимагали притягнення до відповідальності за такі дії міністра енергетики Демчишина та навіть його відставки.
Після наради з представниками фракцій Голова Верховної Ради Володимир Гройсман поінформував про досягнуті домовленості: у середу,   8 квітня, профільні парламентські комітети проведуть відкриті публічні засідання з прямою трансляцією. Гройсман дав відповідні доручення: комітетам з питань запобігання та протидії корупції і з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — у прямому ефірі розглянути питання корупції в уряді, а Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства — про формування тарифів на житлово-комунальні послуги.
За словами В. Гройсмана, після систематизованих висновків парламентських комітетів у четвер парламент розгляне питання про створення ТСК. А у п’ятницю до Верховної Ради буде запрошено представників НКРЕ, «Нафтогазу», Міненерго та інших відповідальних осіб для інформування про встановлення тарифів.
Андрій Іллєнко від імені депутатів, котрі блокували трибуну, заявив: якщо у четвер до сесійної зали не буде внесено питання про створення ТСК щодо зловживань в уряді, вони продовжать блокування трибуни та пікетування Верховної Ради.
У першому читанні також прийнято проекти змін до Закону «Про оренду державного і комунального майна» (щодо особливостей орендних відносин дошкільних навчальних закладів), до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України. У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій. Як пояснив автор законопроекту Павло Унгурян, йдеться про звільнення від оподаткування всіх релігійних конфесій. Профільний комітет рекомендував прийняти законопроект із правками: від оподаткування звільняється лише нерухомість, яка використовується для релігійних заходів, культові споруди, а не житлова нерухомість та об’єкти, що використовуються для комерційної діяльності, щоб уникнути зловживань. Профільному комітету доручено підготувати законопроект до другого читання за скороченою процедурою.
Тим часом у парламентських кулуарах тривають дискусії щодо ймовірності відставки уряду Арсенія Яценюка. Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко заявив журналістам, що на час розслідування фактів корупції в уряді відставки Яценюка не буде, як то пропонують деякі народні депутати. Відставки уряду вимагали і мітингувальники під стінами парламенту: «Ні, це неможливо, — сказав Луценко. — У воюючій країні Прем’єр-міністра не відсторонюють тимчасово для з’ясування якоїсь інформації. Це можна зробити без подібних дурниць». Юрій Луценко також висловив сподівання, що парламентська коаліція не розвалиться, а позиція депутата від БПП Сергія Капліна, за його словами, не відповідає позиції фракції. «Окремі радикальні заяви депутатів не зможуть змінити співпрацю коаліції довкола реформ в Україні», — заявив Луценко.
Депутати вітали з Днем народження Вадима Денисенка.
 

ЦИТАТА

Із законопроекту № 1175-1


«З військової служби звільняються військовослужбовці, які є студентами або аспірантами денної форми навчання та були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Такі особи можуть продовжувати військову службу, якщо вони висловили таке бажання».

 

Вікторія Пташник, Юрій Луценко.

 

 

Андрій Тетерук, Борис Філатов.

 

Блокування трибуни за створення ТСК.

 

Олександра Кужель, Олександр Третьяков.

 


Фото Сергія Ковальчука.