Вечірнє засідання 7 квітня

Після розгляду в повторному другому читанні у цілому 243 голосами прийнято законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, якими посилено відповідальність за військові злочини (№1849). Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін зауважив, що метою цього законопроекту є посилення відповідальності за військові злочини та визначення особливості здійснення кримінального провадження в умовах воєнного, надзвичайного стану і особливого періоду, або в районі проведення антитерористичної операції. Законопроект передбачає кримінальну відповідальність за перевищення командирами військових підрозділів та частин дисциплінарної влади стосовно підлеглих та розширює підстави проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях про військові злочини, пов’язаних із ухиленням від військової служби (ст. ст. 407—409 КК України), а також вчинені в умовах особливого періоду, під час проведення АТО. Під час підготовки законопроекту до другого читання було вирішено змінити його назву на «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень». Під такою назвою і прийнято закон у цілому.
Ще одним законом, схваленим у цілому, парламент розширив повноваження Рахункової палати. За словами співавтора законопроекту Івана Крулька, законопроект має на меті виконання зобов’язань Україною перед європейською спільнотою та приведення чинного закону про Рахункову палату у відповідність до Конституції. Законопреоктом пропонується доповнити статті 2, 7 та 16 чинного Закону положеннями щодо здійснення Рахунковою палатою повноважень з контролю за надходженням коштів до державного бюджету.
У другому читанні та в цілому схвалено зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (№1688), якими впорядковано надання статусів «учасник бойових дій», «учасник війни», «інвалід війни». За словами доповідача, народного депутата Олександра Третьякова, законопроектом передбачається надати статус учасників бойових дій бійцям добровольчих батальйонів, котрі захищали Незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Водночас, згідно із законом, цивільні особи більше не зможуть отримати статус учасника бойових дій.
Згідно із законопроектом № 1688 статус «учасника бойових дій» пропонується надати:
— учасникам добровольчих батальйонів, котрі воювали влітку минулого року, а потім їхні підрозділи увійшли до частин Збройних Сил України, Нацгвардії, МВС чи інших державних військових частин;
— військовослужбовцям Державної спеціальної служби транспорту, особам рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби.
Право на отримання статусу «інваліда війни» матимуть:
— безпосередні учасники антитерористичної операції із числа військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення.
Статус «учасника війни» буде надано:
— працівникам підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в забезпеченні проведення антитерористичної операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.
Окрім того, чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» буде поширено на сім’ї добровольців та працівників підприємств, установ чи організацій, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час залучення та участі в антитерористичній операції у період її проведення.
«Усі цивільні особи, які працювали на підприємствах чи в організаціях, які залучалися до забезпечення проведення АТО, матимуть статус виключно «учасника війни», тобто кількість пільг для них зменшиться», — пояснив О. Третьяков. — Учасниками бойових дій будуть тільки ті, хто воював, у кого була зброя у руках».
Верховна Рада також прийняла у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», яким встановлено періодичність та строки виплати допомоги по безробіттю (№ 1046).
Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про вихід народних депутатів Валентина Дідича і Олександра Дубініна зі складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка».