Ранкове засідання 9 квітня

Учора Верховна Рада ухвалила низку законопроектів про визнання статусу борців за незалежність України, відкриття архівів репресивних органів та про заборону комуністичної і нацистської ідеологій.
Зокрема, на розгляд Верховної Ради було представлено два законопроекти «Про правовий статус та вшанування пам’яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті», які внесли Кабінет Міністрів і народний депутат, син легендарного командира Української повстанської армії Юрій Шухевич.
«Законопроект, внесений Юрієм Шухевичем — це не просто символ. Це подвійний символ, який ми маємо підтримати», — підкреслив під час обговорення лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Аналогічну думку висловили й представники інших фракцій. «Сьогодні вся Україна буде спостерігати за тим, хто і як голосує, бо той, хто не підтримає цей законопроект, є ворогом української держави», — заявив представник «Народного фронту» Олег Медуниця. Іван Крулько зазначив, що фракція «Батьківщина» голосуватиме за цей закон, який мали б ухвалити ще в 1991 році. Представник Радикальної партії Ігор Мосійчук наголосив, що цим законопроектом українська держава нарешті засвідчує неперервність боротьби за незалежність, а Михайло Головко («Свобода») нагадав, що його політична сила вже багато років виступала за ухвалення такого рішення. Після обговорення народні депутати ухвалили в цілому законопроект, внесений Юрієм Шухевичем.
Як зазначив Юрій Шухевич, головна мета цього законопроекту — виконання заповіту борців за волю України у ХХ столітті про офіційне визнання та вшанування українською державою всіх борців за її незалежність.
У цілому ухвалено й законопроект про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945 років, яким пропонується відзначати 8 травня як День пам’яті та примирення, а 9 травня — як державне свято День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Верховна Рада ухвалила в цілому й законопроект про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років. Також у цілому ухвалено законопроект про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки. Цим документом запроваджується заборона на публічне заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів, заборона публічного використання та пропаганди їх символіки, обов’язок держави здійснювати розслідування та оприлюднення інформації про злочини, скоєні представниками цих тоталітарних режимів тощо.
«Саме тому й колотить сьогодні нашу країну, що ми не перерізали оту пуповину комунізму й тоталітаризму, які забрали життя мільйонів українських громадян», — заявив один з авторів законопроекту народний депутат Олег Ляшко та додав, що зараз на український парламент «дивиться історія, дивиться український народ».
«Очистимося в Чистий четвер від комуністичної чуми», — закликав колег Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій, і з ним погодилися 254 народні депутати.
Після завершення виступу Президента Республіки Польща та виконання Державного гімну України Верховна Рада розглянула низку законопроектів, спрямованих на зміцнення обороноздатності держави.
Законопроект про внесення зміни до Закону «Про Державну прикордонну службу України» презентував представник Президента у Верховній Раді, народний депутат Степан Кубів. Документ передбачає збільшення чисельності Держприкордонслужби на 3000 осіб, що пов’язано з необхідністю захисту країни від російського агресора. Зокрема, окрім побудови лінії розмежування в Донецькій та Луганській областях, з початку 2014 року було значно посилено охорону на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону та на адміністративній межі з АРК. Збільшення граничної чисельності Держприкордонслужби на 3000 осіб підтримали 253 народні депутати.
Парламентарії підтримали в цілому й законопроект «Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України», яким пропонується затвердити загальну чисельність служби на рівні 31 тисячі осіб, а на період дії воєнного стану — згідно з мобілізаційним планом на особливий період.
Поки що тільки перше читання пройшов законопроект «Про правовий режим воєнного стану», що розроблений на виконання рішення РНБО. На уніфікацію форми військовослужбовців Збройних Сил України спрямовано ухвалений в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку речового забезпечення військовослужбовців.
Пришвидшенню ухвалення рішень про визнання вантажів гуманітарними має сприяти ухвалений в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про гуманітарну допомогу». В цілому ухвалено законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації харчування особового складу Збройних Сил та про внесення зміни до статті 39 Закону «Про здійснення державних закупівель».
Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський нагадав, що уряд знайшов для побудови лінії оборони 900 мільйонів гривень, та якщо ми підемо згідно з чинним законодавством, то в кращому разі побудуємо укріплення аж у липні. «Може, хтось має із Путіним угоду, що до липня не буде наступу», — запитав він. Після цього законопроект підтримали 249 народних депутатів.

Факт

Учасниками боротьби за незалежність визнаються особи, які протягом 1917—1991 років перебували у складі легальних та підпільних політичних організацій, партизанських та військових формувань, зокрема Української Центральної Ради, Української Народної Республіки, Західно-Української Народної Республіки, Української Держави (Гетьманату), Української військової організації, Організації народної оборони «Карпатська Січ», Організації українських націоналістів, Української головної визвольної ради, Української Гельсінкської групи та інших, що боролися за здобуття Україною державної незалежності, а також осіб, які сприяли діяльності зазначених організацій та формувань.