Вечірнє засідання 9 квітня


Враховуючи велику кількість запланованих до розгляду питань, голова фракції Блок Петра Порошенка Юрій Луценко запропонував колегам попрацювати до вичерпання порядку денного. «Сьогодні чистий четвер, у нас добре йде робота. Чистимо країну, чистимо економіку, чистимо карму. Давайте приймемо рішення, що голосуємо до кінця порядку денного, а завтра маємо вихідний і йдемо до церкви», — запропонував він. Однак більшість парламентаріїв погодилися лише з продовженням засідання — щоб не скасовувати заплановану на п’ятницю годину запитань до уряду.
Першим було ухвалено в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства. За словами заступника голови Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Петра Сабашука, цей документ передбачає розділення функцій контролю та нагляду. «Контроль за архітектурно-будівельною діяльністю передається місцевим радам, тому ні міськрада, ні міський голова вже не зможуть сказати, що не знають, хто і де будує. За державою залишається нагляд», — сказав він.
Здобув підтримку і законопроект «Про ринок природного газу». Заступник голови Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Белькова нагадала, що його метою є створення ефективного, конкурентного середовища на ринку природного газу з урахуванням вимог третього енергетичного пакета. Під час обговорення поправок найпалкіші дискусії точилися довкола норми, яка зобов’язувала приватні облгази платити за користування державними газорозподільними мережами. Пропозицію про скасування цієї норми вніс народний депутат Юрій Мірошниченко (Опозиційний блок), котрий зазначив, що це може призвести до здорожчання газу для населення.
У відповідь представник «Самопомочі» Єгор Соболєв заявив: «Кожна людина, яка пояснює: за цю ідею не треба голосувати, вона погана — це людина Дмитра Фірташа. Крапка».
Олег Ляшко (Радикальна партія) закликав колег підтримати цю поправку, бо вона «дасть можливість повернути вкрадене у держави майно».
Тож після того, як Сергій Соболєв («Батьківщина») заявив, що провал цієї поправки означатиме, що не держава, а «Фірташ далі диктуватиме свої умови», 290 народних депутатів підтримали цей закон в цілому. Норма, яка зобов’язує приватні облгази платити за використання державних газорозподільних мереж, у документі залишилася.
У цілому також ухвалено законопроекти: про внесення змін до Податкового кодексу щодо кредитних зобов’язань; про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних; про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу та про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони біорізноманіття); про внесення зміни до статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо акредитації аптечних закладів).
Верховна Рада ухвалила в цілому й два законопроекти, які в перспективі дають можливість значно зменшити енергозатратність бюджетних установ — про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації та про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації).
«Ці законопроекти запроваджують в Україні європейську практику енергосервісних контрактів, що дасть змогу на 98 тисячах бюджетних установ України на 20—40 відсотків зменшити енергоспоживання», — сказав голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.
Глава парламенту Володимир Гройсман теж висловив задоволення від ухвалення цих документів, оскільки «мав честь працювати над обома законопроектами».
Наступний, ухвалений в цілому законопроект — про внесення зміни до статті 19 Закону «Про міліцію» — дає змогу зберегти грошове та інше забезпечення для захоплених у полон, взятих у заручники чи зниклих безвісти правоохоронців, що дуже важливо для їхніх родин.
Законопроект «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів», ухвалений у цілому, запроваджує десятирічний мораторій на експорт лісота пиломатеріалів у необробленому вигляді.
А ось операції із ввезення в Україну лікарських засобів та медичних виробів пропонується звільнити від податку на додану вартість — це передбачається ухваленими в цілому змінами до Податкового кодексу.
Нарешті, хоча б у першому читанні, підтримано законопроект про захист прав споживачів фінансових послуг від наслідків девальвації гривні (реєстр. № 1558-1). У документі прописано загальний механізм реструктуризації усіх споживчих валютних кредитів фізичних осіб шляхом конвертації їх у гривню за курсом, що діяв на дату укладення договору та із збереженням зазначеної у договорі процентної ставки.
Взято за основу й законопроект про внесення змін до Закону «Про звернення громадян», яким передбачається запровадження електронних звернень та петицій.
На початку вечірнього засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що новим координатором коаліції став лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Дострокову зміну координатора спричинило рішення першого заступника голови фракції «Народний фронт» Андрія Тетерука про складення цих повноважень.