Вчителі черкаських загальноосвітніх шкіл отримали від народного депутата Миколи Томенка (на знімку) чудові подарунки — диски «Класика української літератури. Живі голоси» та «7 історичних чудес України».
— Добірки аудіозаписів із голосами видатних українських літераторів педагоги використовуватимуть на уроках, — поділився директор школи-гімназії №1 Сергій Саєнко. — До другого видання «Класики української літератури. Живі голоси» увійшли 48 вибраних поетичних творів у виконанні авторів: Василя Симоненка, Василя Стуса, Павла Тичини, Максима Рильського, Володимира Сосюри, Андрія Малишка, Миколи Бажана, Платона Воронька, Олеся Гончара, Миколи Вінграновського, Миколи Сома. Це унікальні записи, і ми щиро вдячні нашому землякові за неоціненний подарунок.
— Школярі можуть на уроках почути не лише інформацію про поета чи письменника, а й твори в авторському виконанні. Може, він не був великим декламатором, та зможе поділитися енергетикою свого твору, — сказав на презентації диска в Черкасах Микола Томенко. — Та й по-людськи приємніше послухати ту людину, фотографію якої ми бачимо в підручнику української літератури.
Це вже третій випущений Фондом «Рідна країна» DVD-диск із серії «7 чудес України». Перші два диски («7 чудес України: замки, палаци, фортеці» із 20 фільмів та «7 природних чудес України» із 10 фільмів) мали надзвичайну популярність серед викладачів історії, географії, краєзнавства тощо.
Парламентарій впевнений: міні-серіал із коротких 20-хвилинних фільмів про минувшину України допоможе учням не лише глибше пізнати історію своєю держави, а й отримати об’єктивний погляд на неї.
— Аби українці знали свою історію, любили і шанували її, нам не довелося б нині переживати воєнні часи, — зауважив Микола Томенко. — Щоб перемагати — треба вигравати в історії. Ми програли Крим, бо ми програли в знаннях історії про нього...

Черкаська область.

ДОВІДКОВО

DVD-диск «7 історичних чудес України» побачив світ у березні цього року. До нього увійшли 10 фільмів про переможців та спецномінантів Всеукраїнської акції «7 історико-архітектурних чудес України»: «Чернігів Стародавній», «Херсонес Таврійський», «Хортиця», «Києво-Печерська лавра», «Софія Київська», «Кам’яна могила», «Львів», «Острог», «Переяслав», «Стара Умань».