Одним із варіантів допомоги безробітним, зокрема переселенцям і деяким учасникам АТО, у вирішенні питання працевлаштування є надання їм ваучерів на навчання та перепідготовку. Раніше право на їх отримання мали лише особи після 45 років. Однак завдяки нещодавно ухваленому Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб» зазначене вікове обмеження не діє для:
— внутрішньо переміщених осіб працездатного віку за відсутності для них підходящої роботи;
— осіб, звільнених з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, з числа інвалідів до отримання права на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».


Що дає ваучер


Ваучер дає можливість пройти перепідготовку, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у навчальних закладах за обраною професією чи напрямом підвищення кваліфікації (відповідно до встановленого переліку). Вартість такого навчання оплачується державою у межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на сьогодні прожитковий мінімум становить 1218 гривень). Хоча за бажання різницю вартості можна доплатити самостійно.
Для отримання ваучера необхідно бути зареєстрованим безробітним та подати до центру зайнятості заяву та документи (паспорт, трудову книжку, документи про освіту та інші).


Компенсація проїзду та медогляду


Паралельно переселенцям (зареєстрованим безробітними), які працевлаштовуються за направленням центру зайнятості, здійснюється компенсація фактичних транспортних витрат на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування, а також витрат для проходження попереднього медичного та наркологічного огляду, якщо в цьому є необхідність під час працевлаштування.


Стимулювання створення робочих місць


Роботодавці, які братимуть на роботу на умовах строкових трудових договорів внутрішньо переміщених осіб (зареєстрованих безробітних), отримуватимуть компенсацію витрат на оплату праці цих осіб (але не вище середнього рівня заробітної плати у відповідному регіоні за минулий місяць). Строк отримання компенсації обмежено шістьма місяцями (за рішенням регіональних координаційних комітетів сприяння зайнятості термін отримання компенсації може бути збільшено до 12 місяців). При цьому термін гарантованого працевлаштування працівника має бути вдвічі більшим, ніж період виплати компенсації за нього. Тобто, якщо роботодавець працевлаштовує особу на чотири місяці, то компенсацію отримає лише за два.
Водночас, якщо роботодавець приймає на роботу працівників з числа внутрішньо переміщених осіб на строк не менше року і направляє їх на перепідготовку та підвищення кваліфікації, то він має право на отримання компенсації в межах вартості навчання, але не більше десятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на дату здійснення роботодавцем такої оплати (12 180 гривень).
Проте у разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація, з ініціативи роботодавця або за згодою сторін до закінчення строку збереження гарантій зайнятості отриману компенсацію необхідно буде повернути.


Олена БЕСПАЛЬСЬКА, юрист.