Списки народних депутатів, які без поважних причин прогулюють сесійні засідання, обіцяють оприлюднити
Парламентська хроніка
Ранкове засідання 23 квітня

Оскільки перед початком засідання низка народних депутатів блокували трибуну, то Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував представникам фракцій обмінятися думками стосовно порядку денного.
Юрій Бойко (Опозиційний блок) одразу заявив, що фракція на знак протесту проти ігнорування владою проблем шахтарів припиняє роботу та залишає сесійну залу. «До Києва прибули шахтарі зі сходу і заходу країни, які вимагають виплати заробітної плати, недопущення закриття шахт та збереження робочих місць», — сказав він та повідомив, що заробітну плату за цей день фракція передає у фонд захисту дітей загиблих шахтарів.
Реагуючи на цей виступ, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко запропонував віддати у фонд захисту дітей не тільки одноденну зарплату, а й усі вкрадені гроші, у тому числі «400 мільйонів гривень, вкрадених на вишках Бойка». Водночас він висловився за вирішення проблем шахтарів. «Сьогоднішня політика Міністерства енергетики спрямована на знищення вугільної галузі країни», — сказав він та заявив, що фракція наполягає на відставці міністра та підтримці українських шахтарів.
Ірина Геращенко (Блок Петра Порошенка) запропонувала вивести на вулицю трансляцію сесійного засідання, «де знаходяться чи шахтарі, чи люди, яких привезли Рінат Ахметов та Опозиційний блок під виглядом шахтарів», і публічно оголосити адресу тих людей, які заборгували шахтарям, зокрема, Ріната Ахметова. «А оскільки їхні будинки знаходяться не тільки в Києві, а й у Лондоні, то, можливо, треба звернутися до британського посольства, щоб воно видало візи шахтарям, і ті й там мали можливість поставити запитання про борги у зарплаті», — сказала І. Геращенко та закликала дати політичну оцінку тим, хто привозить шахтарів до Києва.
Водночас Юрій Луценко (БПП) вважає, що причиною звезення шахтарів є те, що Верховна Рада розпочала деолігархізацію країни, зокрема, у нафтовій та газовій сферах. 
Після півгодинної перерви, яку головуючий оголосив на вимогу депутатських груп «Відродження» та «Воля народу», Олег Кулініч («Відродження») зазначив, що вимога перерви умотивована необхідністю ухвалення законопроекту (реєстр. №1159), який передбачає надання органам місцевого самоврядування права розпоряджатися землею, яка знаходиться на території сільських, селищних та районних рад. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман у зв’язку з цим зазначив, що у всіх є розуміння необхідності врегулювання цього питання та висловився за те, щоб земельне питання було розглянуто в найближчий сесійний тиждень.
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до статті 287 Митного кодексу України та пов’язаний із ним законопроект про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу (щодо створення сприятливих умов для забезпечення виконання державних контрактів з оборонного замовлення та договорів на постачання продукції оборонного призначення). 
Парламентарії підтримали включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства. Це пов’язано з тим, що чинне законодавство не передбачає можливості проходження військової служби іноземцями, тож дії добровольців, які воюють у зоні АТО, наприклад, підпадають під ознаки статті 263 Кримінального кодексу «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами». Крім того, чимало з добровольців, наприклад, з Росії, не мають можливості повернутися на батьківщину, оскільки там їх чекає ув’язнення.
Про незаконний видобуток та контрабанду бурштину йдеться вже не одне десятиліття, тож народні депутати нарешті взялися за вирішення цих проблем. Цьому має сприяти ухвалений поки що в першому читанні законопроект про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення. 
«Сьогодні внаслідок контрабанди від двох до восьми мільйонів гривень йде поза бюджетом», — зазначив один з авторів законопроекту, народний депутат Борислав Розенблат та закликав колег підтримати його у першому читанні.
Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та один з авторів законопроекту Микола Томенка зазначив: ні для кого не секрет, що довкола контрабанди бурштину вибудувана ціла контрабандна система, у якій задіяні представники правоохоронних органів. Тому комітет вважає, що видобуток бурштину потрібно легалізувати.
Документ підтримали 234 парламентарії.
Анонсуючи розгляд законопроекту про державну службу, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив, що «це надзвичайно важливий, реформаторський закон, який має змінити підходи до функціонування державної служби України».
Доповідач, голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко зазначив, що метою цього документа є встановлення нових правових та організаційних засад державної служби як професійної, політично неупередженої діяльності, а також гарантування реалізації громадянами України права рівного до неї доступу.
Перед голосуванням глава парламенту зазначив, що ухвалення цього законопроекту дасть можливість утворити в Україні професійну державну службу. Він також підтримав ідею, щоб для підготовки до другого читання було створено робочу групу, яка розробить закон, що відповідатиме європейським стандартам.
Проте наступне голосування показало, що цей документ не знаходить підтримки більшості, тож глава парламенту запропонував повернутися до цього питання після перерви. Однак із поверненням до голосування не склалося, оскільки більшість народних депутатів так і не повернулися до сесійної зали.
«Це злочин проти держави, це опір системи, який переходить рамки здорового глузду», — заявив у зв’язку з цим керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк та закликав присутніх у залі народних депутатів зателефонувати до відсутніх колег та запитати, чому їх немає на роботі.
А Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій пообіцяв опублікувати списки тих обранців, які без поважних причин прогулюють сесійні засідання.
Зрештою, після низки сигнальних голосувань глава парламенту достроково закрив ранкове засідання.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман:
«Зміни до Конституції, які нині готуються і які прийматимуться найближчим часом, передбачають принцип повсюдності місцевого самоврядування. Але маємо зробити це так, щоб землею розпоряджалися публічно, через аукціони, щоб обов’язково враховувалися рішення сільської чи селищної ради».

Валерій Пацкан, Григорій Немиря.

Фото Сергія Ковальчука.