Парламентська хроніка


Ранкове засідання 24 квітня


Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман звернув увагу на те, що парламент нині не стовідсотково виконує завдання, які перед ним стоять. Пов’язано це передусім із самоорганізацією та дисципліною, вважає він. На думку глави парламенту, відповідальність за те, що не вдається ефективно голосувати за важливі документи, лежить на керівниках фракцій.

Важливо в майбутньому зробити все для того, щоб уникнути ситуацій, коли реформаторські документи, покликані перебудувати пострадянську систему, ледве-ледве набирають 226 голосів. «Це абсолютно неприпустимо», — наголосив В. Гройсман. Тож він повідомив, що підписав організаційне розпорядження, яке передбачає, що відвідування депутатів і їх голосування оприлюднюватимуть в он-лайн режимі на сайті Верховної Ради. «Розумію, що в нас депутати є недоторканні, — сказав глава парламенту. — Але є обов’язки, відповідальність перед суспільством і, врешті-решт, совість».
Годину запитань до уряду учора відкрив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Своє слово він почав із подяки парламентаріям за низку ухвалених законів та звернувся з проханням проголосувати за законопроект №2670, який стосується удосконалення законодавства у сфері теплопостачання та житлово-комунальних послуг. «Сьогодні останній день, коли ми можемо отримати макрофінансову допомогу від Світового банку в розмірі 500 мільйонів доларів та 300 мільйонів — від Японії», — наголосив глава уряду, підкресливши важливість цих фінансових вливань. Забігаючи наперед: як засвідчило сигнальне голосування, голосів для підтримки ані цього документа, ані жодного іншого не знайшлося.
Прем’єр звернув увагу: незважаючи на критику змін до податкового і бюджетного законодавства, спрямованих на децентралізацію влади, вони вже дають свої позитивні результати. Якщо порівняти перший квартал поточного року і минулого, то надходження до місцевих бюджетів зросли на 35 відсотків. «Ми фінансуємо 100 відсотків всіх витрат місцевих бюджетів, — сказав А. Яценюк. — Такої ситуації не було із 2010 року». Щоб такий правильний поступ тривав, необхідно провести політичну та адміністративну децентралізацію, наголосив урядовець. 
Інформуючи про підготовку до відзначення Дня Перемоги, Арсеній Яценюк наголосив: «Ми спільно прийняли рішення про відзначення перемоги над нацизмом із символами, з якими відзначає Європа і ЄС». Він повідомив, що наступного тижня в стінах уряду відбудеться презентація коротких історичних відеороликів про місце України в Другій світовій війні. Перемоги не було б, якби не наші співвітчизники. «Нехай Володимир Путін читає енциклопедію та історію», — звернувся А. Яценюк до російського президента, зірвавши оплески в сесійній залі.
Після короткої промови урядовець відповів на кілька запитань та покинув сесійну залу, пославшись на важливу нараду з приводу посівної. Однак позафракційний парламентарій Сергій Рудик встиг поцікавитися у прем’єра, коли він добровільно піде у відставку. «Візьміть листочок, ручку і запишіть, щоб ви не забули, — відповів йому Прем’єр-міністр, — ви мене ніколи не зіб’єте з того шляху, на який я став. Ми змінимо країну, пройдемо реформи і зробимо все, що обіцяли 15 місяців тому. Я взяв відповідальність за долю країни в свої руки і я буду її гордо нести». 
Про перебіг децентралізації поінформував віце-прем’єр-міністр -міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він назвав цю реформу найбільш ключовою і такою, яка хвилює всю країну. За перший квартал місцеві бюджети отримали 21 мільярд гривень надходжень, повідомив урядовець. Порівняно із 2014 роком на 5,5 мільярда збільшилися доходи місцевих бюджетів, окрім регіонів, які перебувають під окупацією.
Урядовець наголосив: ми нині починаємо рух, який свого часу привів економіку Польщі, Франції, Німеччини до процвітання.
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів про те, як силовики готуються гарантувати населенню безпеку під час травневих свят. 
За його словами, наймасовіші травневі заходи правоохоронці очікують у Києві, Одесі, Харкові та Дніпропетровську. У зоні особливої уваги також опиняться Львів, Тернопіль та Рівне. Загалом для забезпечення спокою у святкові дні планують «кинути» 42,5 тисячі правоохоронців, повідомив урядовець.
Народним обранцям вдалося вчора проголосувати за проведення урочистого засідання Верховної Ради 8 травня. Заступник глави парламенту Оксана Сироїд також поінформувала про вихід із Блоку Петра Порошенка Федора Негоя та про створення міжфракційної групи «Україна туристична».
На початку засідання, на пропозицію народного депутата Миколи Княжицького, парламентарії вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв трагедії вірменського народу, яка розпочалася 100 років тому, та пам’ять представників цього народу, які загинули в зоні АТО.
Учора в сесійній залі вітали з днем народження народного депутата Олександра Жолобецького. Також парламентарії долучилися до вітань з днем народження присутньої в залі міністра фінансів Наталії Яресько.

Факт

Тільки за три місяці цього року органами внутрішніх справ викрито 2700 випадків незаконного обігу зброї й вилучено 800 одиниць вогнепальної зброї. У тому числі: 46 гранатометів, 220 автоматів та пістолетів, а ще гранати та патрони.

 

Віце-прем’єр-міністр — міністр культури України В’ячеслав Кириленко, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.