Вечірнє засідання 23 квітня

Верховна Рада ухвалила в першому читанні нові редакції законів про державну службу та про службу в органах місцевого самоврядування. Представляючи останній документ, голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко підкреслив, що до проходження служби в органах місцевого самоврядування застосовуватимуться ті само підходи, що й в органах державної влади. Зокрема, призначення керівника служби в органі місцевого самоврядування також відбуватимуться за професійною ознакою на основі конкурсного добору. На них також поширюватиметься мотиваційна модель оплати праці і, при цьому, розмір посадових окладів визначатиме не Кабмін, а місцеві ради. Відтак, вони зможуть запитати у посадовця, за що він отримує зарплату. Крім того, законопроект передбачає можливість переходу держслужбовця на посаду в органи місцевого самоврядування без конкурсного добору, якщо він виконуватиме такі само функції, що дуже важливо у процесі проведення децентралізації. «Після того, як в рамках децентралізації повноваження, фінанси, компетенції будуть передані на місцевий рівень, якість службовців, які виконуватимуть ці функції, є надзвичайно важливою», — підкреслив він.
Ухваливши в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про громадянство України», Верховна Рада зробила перший крок до запровадження спрощеного порядку прийняття до нашого громадянства тих іноземців, які сьогодні зі зброєю в руках захищають суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої держави. Крім того, на спрощену процедуру прийняття до громадянства України можуть претендувати іноземці, які у своїх країнах зазнають утисків через своєю проукраїнську позицію чи діяльність. За словами доповідача, народного депутата Юрія Чижмаря (Радикальна партія), нинішній річний термін отримання громадянства пропонується замінити двомісячним.
Під час розгляду проекту постанови про внесення змін до календарного плану сесії народний депутат Ігор Насалик (Блок Петра Порошенка) звернув увагу колег на необхідність кращої організації роботи комітетів. «Жодне пленарне засідання не проходить без критики Кабінету Міністрів, Генпрокуратури, міністерств і відомств. Але інколи треба покритикувати і самих себе. Нинішнє пленарне засідання показало, наскільки ми готові взагалі голосувати в залі. Якщо на сьогоднішньому засіданні відсутні понад 200 депутатів. Це наша відповідальність чи ні? Але ще я хочу озвучити вам цифри роботи в комітетах. Народні депутати зареєстрували 1 тисячу 547 законопроектів, 80 відсотків з яких так і не розглянуті в комітетах. У нас взагалі є лідери, я їх так назву, «чорними дірами», куди входять законопроекти і не виходять. Для прикладу, є комітети, де із 64 законопроектів розглянули тільки два або де з 55 законопроектів розглянули тільки 4, зі 130 — два, із 214 — тринадцять, із 42 — чотири», — повідомив він.
Заяву про фальсифікацію поправок до ухваленого законопроекту про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для забезпечення виконання контрактів та договорів державного оборонного замовлення, реєстр. №1694) зробив голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк. «Сталася екстраординарна ситуація. Щойно колегами з нашої фракції та фракції «Батьківщина» була виявлена підробка при голосуванні законопроекту №1694. Нами були проголосовані дві поправки, які не розглядалися на комітеті і не були проголосовані, ми про це нічого не знали. Фракція «Самопоміч» вирішила повністю відкликати свої голоси з-під законопроекту №1694», — повідомив він та попросив Голову Верховної Ради призначити стосовно підробки документів та подання до зали неправдивої інформації службове розслідування.
«Для мене це новина. Розберемося, і по закону розберемося», — пообіцяв глава парламенту Володимир Гройсман та доручив апарату вивчити цю інформацію.