150 років від дня заснування відзначає Одеський національний університет імені Іллі Мечникова. Для Одеси ОНУ — не просто один із ВНЗ, це невід’ємна частина міста. До знакової дати приурочено студентську спартакіаду, презентацію ювілейних книг, міжнародну наукову конференцію, випуск пам’ятних монет і конвертів, відкриття музею, а також концерт на Дерибасівській.

 

Один із трьох символів міста


«Можна сказати без зайвої скромності, що Одеський національний університет від моменту свого заснування і по сьогоднішній день є одним із трьох системоутворюючих елементів нашого міста. Якщо за кордоном повідомите, що ви з Одеси, то більш-менш освічена людина завжди скаже, що знає в Одесі, насамперед, оперний театр, порт і національний університет. Наші попередники розуміли, що освоєння території, її розвиток неможливий без великого навчального закладу. Новоросійський університет був підтвердженням європейськості Одеси» — вважає ректор ОНУ Ігор Коваль (на знімку).

 


До знаменної дати Нацбанк України випустив дві пам’ятні монети, а Укрпошта — ювілейний конверт.
На базі багатих фондів співробітники наукової бібліотеки університету підготували сім друкованих і три електронні видання. Серед друкованих, зокрема, довідник, до якого ввійшли статті про всесвітньо відомих учених університету, а також книжка «Шедеври гравюри». Одне з електронних видань — це найбільш повна історія вузу.
А основна ювілейна подія — відкриття Музею ОНУ 12 травня. Музей розміститься на другому поверсі головного корпусу, на вул. Дворянській. До експозиції увійдуть документи, світлини, особисті речі професорів і студентів.
Святковий концерт вирішили влаштувати не в залі, а в серці Одеси — на Дерибасівській. У гала-концерті візьмуть участь відомі творчі колективи, створені студентами й випускниками вузу.
Усі урочистості ВНЗ проводить за рахунок власних коштів і за допомогою нещодавно створеної Асоціації випускників і друзів університету.
Завдяки активній міжнародній діяльності Одеський національний університет відомий далеко за межами України. ОНУ підписано 112 міжнародних партнерських договорів з вищими навчальними закладами 44 країн. У закладі навчаються сотні іноземних студентів. Нині в університеті успішно функціонують понад десять культурних центрів різних країн: з вивчення арабської мови й культури, турецької мови й культури, японської мови й культури, болгарський, польський, грецький, італійський культурні центри, діяльність яких широко відома за межами нашої країни. Третій рік в ОНУ працює китайський культурний центр, де викладають носії мови з університету міста Циндао — Базовому центрі спільного навчання студентів ОНУ та КНР.
Диплом Одеського національного університету символізує якісну освіту, що підтверджує велика кількість успішних науковців, топ-менеджерів, політиків та інших фахівців в Україні із числа колишніх студентів ОНУ.
Одеська область.

ІЗ ДОСЬЄ «гОЛОСУ УКРАЇНИ»

Новоросійський, пізніше — Одеський державний, нині — Одеський національний університет було створено 13 травня 1865 року на базі Рішельєвського ліцею. На перший удар дзвона університетської церкви (перший дзвоник) 20 вересня того самого року прийшли 175 студентів фізико-математичного, історико-філологічного і юридичного факультетів першого набору.
Нині в ОНУ навчаються понад 12000 осіб, включаючи 700 іноземців. 4 інститути, 10 факультетів, спеціалізований деканат по роботі з іноземними студентами, 102 кафедри, магістратура й аспірантура. Університет здійснює підготовку фахівців з 20 напрямів і за 41 спеціальністю.
1671 викладач, включаючи 179 докторів наук, професорів, 732 кандидати наук, доценти сьогодні ведуть в університеті навчальний процес і науково-дослідну роботу.

 

Одеський університет у XІX ст.


Фото надано ОНУ.