Шкода, що минув тиждень, з яким закінчилася і перша декада травня. Сонце, природа, дача, шашлики й суцільні вихідні. Щоправда, як і у всього приємного, є і другий бік медалі: город, підвищення комунальних тарифів, а за офіційні прогули роботодавець платити не стане. Тож немає чого очікувати на велику зарплату.

А тут ще й «подарунок» у вигляді новини з приводу того, що держрегулювання тарифів на пасажирські перевезення усередині областей більше не буде. Їх скасував Кабмін. Тепер самі транспортники (крім залізничників) уповноважені визначати: кого, куди й за якою ціною везти. Перегляду чинних тарифів на приміських і міжміських внутрішньобласних автобусних маршрутах вимагали перевізники. Час уже привести вартість до економічно обґрунтованого рівня. І ось влада пішла їм назустріч. Мовляв, такий крок дозволить регіонам збирати більше податків і підтримає місцевий бізнес, створить можливість для його інвестиційної привабливості. При цьому обіцяють підвищення якості й безпеки перевезень. Але, якщо вдуматися, за вигадливими фразами криються нові витрати для нас, споживачів. Адже підвищення інвестиційної привабливості в цій галузі зазвичай досягається збільшенням тарифів для пасажирів. Навіть пільгові категорії в перспективі можна скасувати — влада ні при чому, адже все в руках перевізника. Ну а те, що пишеться, мовляв, рішення Кабміну сприятиме конкуренції, то й це ми вже проходили. Перевізники домовляться і повезуть нас із вітерцем за такою ціною, яку самі встановлять. А їхні фантазії, як учить історія, безмежні...
У битві між безгрошів’ям більшості споживачів і жадібністю продавців, схоже, перше знову починає брати гору. Низка травневих свят скінчилася, а з ними спадає і ажіотаж навколо закупівель напередодні застільно-шашликових днів. Тож ціни на продукти харчування почали поступово «устаканюватися». У розумних межах, звичайно, адже, зрозуміло, важко очікувати появи в гастрономах ковбаси по 2,20. Проте, в деяких столичних супермаркетах пропонується вагове борошно по 6 гривень за кіло, замість 12—15. На розпродажі можна знайти 900-грамові пачки гречки по 16 гривень і цукор по 11 гривень за кілограм. Реалізатори змушені уступати, і не тому, що прокинувся альтруїзм. Просто пенсії та зарплати бюджетників залишаються фактично на рівні 2013 року, що суттєво обмежує споживчий попит.
У цьому контексті — малоприємні звістки з полів. Аграрії завершили сівбу цукрових буряків. Площі під стратегічно важливими для сезону консервацій корінцями, порівняно з минулим роком, скоротилися на 28 відсотків. А це, в перспективі, нові причини цінової нестабільності на солодкий пісок і кондитерські вироби.
Тепер про енергоносії. Спершу позитив. Від початку травня в рамках підготовки до нового опалювального сезону Україна в середньому подвоїла добові обсяги імпорту природного газу з Росії. У сховища закачується до 19 млн. кубометрів, замість квітневих 9 млн. Прискорення пов’язане з прийнятнішою ціною. Україна останнім часом переключилася на західноєвропейський газ, і Москва змушена була йти на поступки, спускати ціну. Закупівлі проводяться згідно з підписаним тримісячним контрактом на постачання блакитного палива із РФ по 248 доларів за тисячу кубометрів. Тоді як із країн ЄС, за словами міністра енергетики Володимира Демчишина, ціна становила близько 270—280 доларів, повідомляє УНІАН. Поступки Росії привели до того, що Україна з травня не здійснює імпорту газу з Угорщини, а також скоротила добові обсяги зі Словаччини порівняно з квітнем у середньому на 43 відсотки — до 21,5 млн. кубометрів.
Але є і менш обнадійливі перспективи. Росія поспішає пустити транзитний потік блакитного палива в обхід України. «Газпром» урочисто повідомив, що домовився із Туреччиною розпочати постачання газу новим трансчорноморським газопроводом «Турецький потік» уже в грудні 2016 року. Якщо в РФ з’явиться альтернативний шлях поставок енергоносія в Євросоюз, нам буде складніше домовитися про прийнятні ціни, адже ми втрачаємо як країна-транзитер. Такий стан речей може стати предметом цінового торгу, дасть змогу Росії стабілізувати експортні продажі — надолужити те, що недопостачили нам.
Загалом, на думку глави «Нафтогазу», прогрівання квартир узимку до 25 градусів держава дозволити собі вже не може. Про це Андрій Коболєв заявив минулого тижня під час енергетичного саміту в Берліні, передає «Укрінформ». Він повідомив: якщо зараз річне споживання в масштабах країни становить 40 млрд. кубометрів, то цей показник необхідно реально скоротити на 10 млрд., тобто на чверть.
Тим часом Нацбанк оприлюднив підкориговані Основні засади грошово-кредитної політики на 2015 рік. Прогноз передбачає три сценарії можливої інфляції за підсумками року — 26,7%, 38,1% і 42,8%, жоден із яких (це відзначається й у тексті документа) не може бути використаний як мета грошово-кредитної політики. Адже навіть «найоптимістичніший» варіант у 26,7% несе новий виток цін і спустошення наших гаманців.


Підсумовувала Галина КВІТКА.