По десять тисяч доларів одержать сорок сільрад Дніпропетровщини на поліпшення інфраструктури у рамках чергової фази проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ». Фінансування, що його виділяють, дасть змогу відновити або модернізувати соціальну і комунальну інфраструктуру територій.


Як повідомили «Голосу України» в обласній раді, пріоритетними стануть проекти у сфері енергозбереження й енергоефективності, охорони здоров’я та довкілля, водопостачання разом з розвитком малого агробізнесу.
Поки громади Апостолівського, Павлоградського, Верхньодніпровського, Криворізького, Нікопольського, Софіївського, Царичанського, Покровського, Солонянського і Томаківського районів визначаються з об’єктами, що потребують модернізації, координатори проекту проводять для їхніх представників семінари та консультації.


Особливість цієї програми в тому, що відібрані самими громадами проекти будуть профінансовані з боку ЄС/ПРООН у сумі до десяти тисяч доларів. Водночас обов’язковою умовою є співфінансування: 75% надає проект, 20% становлять кошти із місцевих бюджетів, а самі територіальні громади вносять не менш як п’ять відсотків.


На думку ініціаторів програми, участь у ній громад дозволяє не тільки залучити додаткові кошти міжнародних донорів і забезпечити розвиток своєї території, а й отримувати дієві механізми і технології для самостійного розв’язання власних проблем.


— В умовах, у яких нині опинилися місцеві ради у зв’язку з новою бюджетною політикою, такий досвід буде вкрай необхідним, — вважає голова облради Євген Удод. — Активність громад допоможе виживати і не зруйнувати те, що вже зроблено.

 

Дніпропетровська область.