Васильківщина завжди славилася своїми талантами і подарувала світові не одного видатного митця. Сьогодні, попри скрутні часи, у районі створюються нові музеї, колективи художньої самодіяльності. Щороку проводять фестиваль народної творчості «Аматорські зустрічі». Майже у кожному селі є хор. Тут більше 50 колективів художньої самодіяльності, понад 40 будинків культури, більш як півсотні бібліотек.


— Територіальні громади не лишаються осторонь, — каже новопризначений завідувач сектора культури та туризму Васильківської районної державної адміністрації Анатолій Совгира, — і самотужки, інколи на власному ентузіазмі, створюють аматорські осередки. Мало не в кожному населеному пункті, при кожній сільській раді діє самодіяльний колектив. Про їхній рівень свідчить хоча б те, що понад 20 з них мають високе звання народних аматорських. А це вже передбачає часткове фінансування. 


У районі п’ять дитячих шкіл мистецтв. Це школи естетичного виховання, у яких працюють фахові викладачі. Це і піаніно, і бандура. Є три духові оркестри. Серед них — славнозвісний мар’янівський, що вже традиційно посідає перші місця у численних конкурсах. Не сьогодні-завтра, і у такому великому селищі, як Гребінки, де понад сім тисяч населення, зазвучить власний духовий оркестр. 


— На жаль, — нарікає Анатолій Григорович, — місцеві бюджети надзвичайно потерпають. Тим паче що за своєю формою та змістом вони походять ще з радянських часів. Як Мінфін розрахував, таку суму й кинули. А є потреба чи немає, то вже інше питання. Та не забуваймо, що культура — це похідна духовності. Мало створити художній колектив. Мовляв, нехай собі співають чи танцюють... Це і культура мови, і культура поведінки, і культура побуту. Культура — це все! Ви подивіться, як відбуваються сесії місцевих рад, а сесії Верховної Ради... Чи ж це культура? 


У найближчих планах — проведення у школах та бібліотеках тренінгів з культури мови, творчих звітів художніх колективів. А ще — потаємна мрія Анатолія Григоровича — видати книгу творчого об’єднання літераторів і поетів «Багаття калинове». Тож Васильківщина зазвучить і в поетичному вимірі.


Київська область.