Геніям дано дар передбачення! Але майбутні розпорядники спадщини Уласа Самчука, подружжя Оксана та Ярослав Соколики, дуже здивувалися, почувши від письменника на початку 1980-х років: «Незабаром комуністична влада в Україні розлетиться. До цього ми маємо бути готові...»

Самчук казав: коли це трапиться, а його з дружиною Тетяною вже не буде, то потрібно «усе наше» перевезти в Україну. Адже там, у Рівному, буде створено його музей. «Бачите ту картину на стіні? Купив я її ще в 1941 році в Києві від Федора Кричевського, привіз до Рівного, перед кінцем війни перевіз в Німеччину, потім в Канаду. Тепер прошу вас, якщо Україна стане незалежною, перевезіть картину до музею в Рівному та попросіть, щоб висіла на видному місці, адже це частина святої для нас України».


Через двадцять літ після смерті письменника картина «Полтавський краєвид» опинилася в Літературному музеї Уласа Самчука в Рівному.


Музей має свої особливості. По-перше, його експозиція, розповідаючи про головні творчі досягнення Уласа Самчука, акцентує увагу на впливі особистості письменника на весь український літературний процес ХХ століття. По-друге, експозиція відкриває глядачеві плеяду інших досі гідно не оцінених письменників. По-третє, музей фокусує увагу на рівненському періоді життя й діяльності Уласа Самчука. Особливий інтерес викликають речі з колишнього рівненського помешкання Самчука, яке він винаймав у будинку Мучинських на вулиці Тополевій, 21. Тут є старовинне фортепіано, на якому любила грати Олена Теліга, яка певний час квартирувала у Мучинських. Господар будинку Дмитро Мучинський зберігав речі Самчука кілька десятиліть і заповів дочці Зої берегти їх до кращих часів. І от тепер вони в експозиції музею.


З 2008 року виходить у світ серія книг «Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному». Вона заповнює прогалину в історії літературно-художнього життя в Україні в 1941—1943 роках, про тих, хто в ці роки разом з Уласом Самчуком працював у редакції газети «Волинь», — Оксану Лятуринську, Євгена Маланюка, Галину Журбу, Ніла Хасевича, Олексія Стефановича, Харитю Кононенко, Леоніда Мосендза, Степана Скрипника, Олену Телігу, Юрія Горліса-Горського та інших. Переважну більшість авторів видали в Україні вперше.

 


На знімку: та сама картина Ф. Кричевського «Полтавський краєвид».


Фото автора.