Голова Товариства «Знання» України, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України, президент Університету сучасних знань, професор Василь Кушерець розповідає:


— За рішенням ЮНЕСКО, 2015-й означено як Шевченківський, як і рік попередній, коли Шевченко став справжнім символом України на барикадах Революції Гідності. Немало робить для наближення до кожного свідомого громадянина Шевченкового слова й Товариство «Знання» України. Шевченківські заходи стали там постійними. Ще на початку 2015 року відбулася за участю низки громадських організацій важлива суспільно-політична акція — презентація Рушника національної єдності, що його вишивали протягом кількох років майстрині з усіх регіонів України та діаспори. Символічну участь у вишиванні взяли сотні видатних людей. Зокрема, Герой України, космонавт Леонід Каденюк. Саме він взяв із собою у космічну подорож «Кобзаря», який облетів Землю кількасот разів. Цей «Кобзар» космонавт подарував Канівському музею Тараса Шевченка. У Рушникові національної єдності символічно поєднано схід і захід країни та Крим — орнаментами з різних регіонів, що створюють єдину гаму українського народного мистецтва вишивання.


Виникла також ідея вишити присвячений Тарасові рушник «Обніміться ж, брати мої!» Він майже готовий. Його презентації за участю керівників Товариства «Знання» України, благодійного фонду «Український рушник», асоціацій «Спадщина України», працівників засобів масової інформації України вже відбулися в Київському планетарії, в Житомирі, госпіталі, де лікують воїнів АТО, кількох бібліотеках.
У день перепоховання Тараса в Каневі відбулася головна презентація Рушника.


Зацікавлено зустріли читачі мою нову книгу «Тарас Шевченко в просторі та часі», що вийшла друком минулого року. На сході України триває війна. Ми не стоїмо осторонь. Чим можемо — допомагаємо. Були зустрічі з учасниками АТО. Після аукціону кошти, виручені з продажу картин, було перераховано на потреби військових частин.


Видавництво «Знання України» видало кілька книг, які передано воїнам, зокрема «Тарас Шевченко — проти сучасної імперії».


Записав Петро ВАСИЛЕНКО.

 


На знімку: космонавт Леонід Каденюк за вишиванням Рушника.


Фото надане Товариством «Знання» України.