Отже, як розповіли журналісту «Голосу України» в місцевій Асоціації фермерів, одним з перших фермерських господарств, що виникли в районі, було СФГ «Булах». Обробляли 1800 гектарів, орендованих у Орловської сільради й місцевих жителів. Пайовики були, у принципі, задоволені: земля доглянута, орендна плата не гірша за інших, вчасна. Але торік ситуація різко змінилася: і землю практично не обробляли, і з розрахунками виникли проблеми. Почуваючи себе несправедливо скривдженими, люди довідалися, що фермера, з якими вони укладали договори, і сліду нема. На їхніх землях працюють зовсім інші люди.


— До мене звернулися власники паїв із проханням про допомогу, -згадує голова Асоціації Тетяна Ілієнко. — У Держреєстраційній службі я отримала документ про те, що цими землями займається ТОВ «КСГ «Дніпро» з головним засновником на Кіпрі. З листопада 2012 року і по березень 2015 року ним керував Володимир Драганчук. Відповідно до документа, ТОВ «КСГ «Дніпро» є правонаступником СФГ «Булах». Але чому тоді на землях працює ТОВ «Відродження» на чолі з Василем Астіоном?


За словами Тетяни Валентинівни, представники Астіона почали наполегливо переконувати селян підписувати з ними нові угоди, у яких значилося його прізвище. За новими умовами за кожний пай обіцяли майже одинадцять тисяч гривень на рік, плюс погасити торішні борги. При цьому стверджували, що орендар залишився попередній. Але реквізити СФГ і ТОВ у документах відрізняються.


— Для чого ж тоді нові договори? — не розуміє голова Асоціації. — Адже вочевидь маємо зміну статутних документів. А це є підставою для розриву договорів оренди.


Обіцяли тисячі, не дали нічого


Мешканка Гаврилівки Віра Сутиріна розповіла, що її 80-річна мама Галина Кучерява так і не змогла одержати орендну плату на свої вісім гектарів за договором, підписаним влітку позаминулого року з ТОВ «СФГ «Булах». Договір підписав Драганчук — тоді як був директором «КСГ «Дніпро». Не зрозуміло, яке він взагалі має відношення до СФГ і чому фермерська печатка стоїть на його підписі? До речі, і тут реквізити СФГ і печатки часів Булаха й Драганчука не збігаються. СФГ «Булах» трансформувалося в ТОВ «СФГ «Булах».


— До мами приїхала якась Валентина І. і запропонувала підписати договір на десять років. Мама погодилася, але тільки на п’ять. У відповідь їй було обіцяно премію в 2,5 тисячі гривень, які в договорі не зазначені. Плюс тисяча за те, що ми самі зареєструємо договір, — згадує Віра Сутиріна. — Документ був підписаний і зареєстрований, але гроші так ніхто не виплатив. Ми їздили в Дніпропетровськ до керівництва господарства, але нас навіть не пустили. Передали, що гроші на ці цілі були вже виплачені. Та й взагалі за договором їх платити не зобов’язані.


Зі сльозами Віра Сутиріна каже, що за оренду пенсіонерці привозили зерно. Але коли два роки тому вирішили його переміряти, замість трьох тонн виявилося лише дві. Довести нічого не вдалося. Торік зовсім нічого не дали. І така ситуація аж ніяк не поодинока.


— Наші жителі незадоволені тим, що відбувається. Люди хочуть самі працювати на своїй землі, — стверджує депутат Орловської сільради мешканка села Діброва Валентина Оберемок. — Плату недодають, постійно обманюють, не провадять культивацію городів пайовиків, а іноді восени і не орють, як передбачено договором. А на наших ділянках торік стояли бур’яни.


Валентина Василівна доводить, що в договорі зі СФГ «Булах», укладеним ще 2007 року, спочатку значився термін оренди п’ять років. Однак потім від руки і без її відома його виправили на... десять.
— Навіть підпис під договором стоїть не мій, — каже Валентина Оберемок. — У такий же спосіб підроблено документи на чоловіка і сина — його підпису взагалі немає.


А вуса і підробити можна


Як уже зазначалося, з документами взагалі цікава історія. Наприклад, коли в березні нинішнього року Людмила Слюсар, бажаючи оформити субсидію, звернулася по довідку в бухгалтерію підприємства, їй видали документ, у якому значилося, що вона торік мала прибуток від оренди паю в 5078 гривень (3% нормативної грошової оцінки землі). По-перше, жінка стверджує, що орендну плату вона не отримала, а по-друге, довідку підписав Олександр Левченко, виконавчий директор ТОВ «Відродження», але печатка на підписі стоїть... ТОВ «СФГ «Булах». У результаті з таким документом субсидію оформити так і не вдалося.


Власники паїв, спостерігаючи, як заростають бур’янами їхні ділянки, звернулися минулої осені до фермера К., щоб той їх засіяв озимими. Фермер, розуміючи, що ділянки перебувають в оренді в іншого господарства, звернувся туди й отримав документ — список 39 пайовиків, які достроково розірвали договір оренди. Підписано папір директором Володимиром Драганчуком, є печатка господарства. На їхній землі фермер і посіяв. Сьогодні він має всі шанси залишитися без врожаю — у «Відродженні» визнавати довідку не хочуть і вважають, що поля були засіяні незаконно.


На початку року жителі територій Орловської та Олександрівської сільрад звернулися до одного з місцевих фермерів із проханням написати позовні заяви до суду про стягнення зі СФГ «Булах» і ТОВ «Відродження» заборгованості з орендної плати за минулий рік і розрив договорів оренди. Серед претензій до орендаря — порушення Закону України «Про охорону земель», Земельного кодексу України і постанови КМУ від 11.02.2010 №146: зокрема, багаторазовий протягом декількох років посів соняшнику.


— Я зацікавлений допомогти людям у цьому: адже тоді вони могли б довірити свою землю мені, — каже фермер, котрий попросив не називати його прізвище. — Але районний суддя вже вкотре переносить засідання через неявку відповідача.


Не прокурорська це справа


Наприкінці квітня пайовики подали колективне звернення до райпрокуратури і райвідділу міліції, у якому зазначають, що в договори оренди без їхнього відома було внесено зміни, стверджують про підробку документів. У заяві йдеться про те, що їхні ділянки самовільно без належного оформлення винятково в нічний час обробляють невідомі шахраї. Заявники просять провести досудове розслідування за ознаками злочинів, передбачених статтями 190, 197-1 і 205 КК України. За три тижні відповіді вони так і не отримали.


Як розповів авторові прокурор району Сергій Нестеренко, у прокуратури вже немає функції нагляду за дотриманням закону. Вона не має права проводити перевірки, виходити на підприємства. У них і слідства-то немає. Тому заяву громадян передали до райвідділу. Відповідно до закону про звернення громадян, на перевірку їм відведено тридцять днів. Вони ще не минули. І кримінальне провадження поки що не відкрито — в ЄРДР відомостей ще немає. До речі, торік уже була схожа заява від громадянки з приводу СФГ «Булах». Проведено перевірку. Кримінальне провадження відкрито не було: заявнику роз’яснили, що відбулася передача корпоративних прав.


— Коли підприємство, як юридична особа залишається, то ті права й обов’язки, які виникають через договори, зберігаються — незалежно від того, змінюватиметься директор чи засновник, — каже прокурор. -Для того, щоб припинити дію договору оренди, необхідно або рішення суду, або закінчення терміну його дії.


Сергій Нестеренко пообіцяв, що факти, надані громадянами, буде вивчено. Якщо факти підробок документів доведуть — проведуть досудове розслідування. І заявники одержать відповіді. Якщо вони їх не задовольнять — можна прийти до прокурора із заявою про приховування злочинів.


— Можливо, в цій, резонансній для району, ситуації, винен правовий нігілізм, — робить припущення прокурор. — Може, хтось штовхає людей на такі кроки — занадто висока сьогодні ціна землі.


Не знайдуть — хоч порадять


У РВВС авторові розповіли, що триває перевірка, надіслали запит до Держкомзему на надання договорів оренди земельних ділянок, опитують людей. Було зареєстровано кримінальне провадження за ч.1 ст.197-1 КК (самовільне заняття земельних ділянок). Один з пайовиків СФГ «Булах» написала заяву про те, що ТОВ «Відродження» самовільно зайняло її земельну ділянку. Але договорами підтвердився факт купівлі статутного фонду. Загалом підприємство продавали вже двічі. Це підтвердив і колишній директор СФГ — пан Булах.


— У цьому разі договори оренди переукладати не потрібно — новий власник стає правонаступником. Змінилася назва підприємства. А оскільки вони ввійшли в корпорацію, то код ЄДРПОУ не змінювався — за ним сплачуються всі податки, — підкреслив в. о. начальника РВВС Дмитро Тихонов. — Ми взяли під контроль і питання невиплати орендної плати. Що стосується фактів підробки, то після опитування осіб вони не підтвердилися. Потрібно було проводити почеркознавчу експертизу, але не була встановлена особа, яка робила ці підписи. Це величезний обсяг роботи.


Водночас, кажуть у міліції, якщо буде доведено, що людина договір не підписувала — це може стати підставою для розривання договору в суді. Так, уже підтвердився факт, що підпис у договорі на оренду ділянки Валентини Оберемок їй не належить — за її заявою відкрито провадження. Але встановити особистість, що підробила її, у міліції не можуть.


— Якщо суд вимагатиме від нас документи, що підтверджують факти підробки, ми їх надамо, — рекомендує Дмитро Вікторович. — І, гадаю, люди без особливих проблем зможуть розірвати договори. Такий варіант ми їм і підказуємо.

У нас на районі...


Ну, а доки справа в суді та міліції гальмувалася, селянам доводилося дедалі тугіше затягувати паски. Нема чим годувати худобу, немає за що обробляти городи. І тоді десятки жителів прийшли під райдержадміністрацію й райраду вимагати дотримання своїх законних прав. Вони прорвалися до кабінету голови райради Ольги Ковнір — щоб учергове просити про допомогу. Та запросила до себе одного з керівників «Відродження», у минулому в. о. голови РДА Дмитра Пугача, котрий спробував роз’яснити людям ситуацію.


Судячи з відгуків селян, зрозуміли вони небагато — і тому чекають конкретних дій від правоохоронних органів і суду. Інакше мають намір перекрити найважливішу трасу, що зв’язує Дніпропетровщину з Донбасом — вона проходить саме по землях їхніх сільрад.


— Це не повноваження райради втручатися у відносини орендаря й орендодавця, — вважає її голова. — Кажуть, що якась частина договорів взагалі випала. Не знаю, хто там кому не виплатив орендну плату. Не займалася я цими питаннями. Хоча розібратися по всіх пунктах треба.


Водночас керівник райради заявляє про те, що зі зміною менеджерів господарства нинішнього року значно поліпшилася ситуація з виконанням бюджетів з тих сільрад, землі якого обробляє ТОВ «Відродження». Так, в Олександрівській сільраді було не лише погашено борги за минулий рік, а й нинішній бюджет виконано на 224 відсотки.


— Дай Боже, щоб вони й далі так працювали, — резюмує Ольга Ковнір.


Балачки і провокація?


Під час бесіди автора в офісі ТОВ «Відродження» пайовикам порадили звертатися до суду. Що стосується підпису директора Драганчука під списком осіб, що нібито-то розірвали договори, то його вважають підробкою, а сам документ — не має юридичної сили. Мовляв, не було ні двостороннього розриву, ні судового рішення. Та й взагалі ситуація абсурдна: за документами розрахуватися з пайовиками має ТОВ «КСГ «Дніпро», а за фактом землею користується фермер, що юридично власникам ділянок і бюджету нічим не зобов’язаний.


— Коли люди в 2007 році приходили укладати договори зі СФГ «Булах», у співробітниці Олени, що займалася цим, були бланки із позначкою «на п’ять років», — розповіла вище згадувана Валентина І. — При цьому видавалася нагорода: по дві тисячі гривень тим, хто укладав договори на п’ять років, і по чотири — тим, хто на десять. І люди вже на місці вирішували укладати на десять. Співробітниця коректором виправляла терміни.
За словами Валентини, після того, як договори були зареєстровані, людям видали на руки екземпляри і винагороду. Точно такі самі екземпляри перебували в земельному агентстві й орендаря. Отже, це була не підробка, а виправлення.


— Багато хто з тих, хто подавав позови до суду, сьогодні відмовляються від них, — стверджує Дмитро Пугач. — Люди раз на рік ручку в руки беруть, от і відрізняються підписи в договорах і паспортах. І чому вони, знаючи про підробки, все одно отримували орендну плату?


Дмитро Олександрович вважає, що ситуацію штучно спровокували ті, хто зацікавлений одержати «спадщину Булаха». Пайовикам «у чорну» пропонувалися премії. А що стосується боргів минулого року, то сьогодні «КСГ «Дніпро» пропонує всім одержати їх, у певних випадках навіть готові видавати плату наперед. А підписи Левченко і Драганчука під низкою нібито сфальшованих документів, так само, як і печатку на них СФГ, у господарстві називають провокаціями, спрямованими проти «Відродження».


Дмитро Пугач пояснив, що правонаступником СФГ «Булах» є ТОВ «СФГ «Булах», а його правонаступником — ТОВ «КСГ «Дніпро». Сьогодні ТОВ «Відродження» під керівництвом нового директора відповідно до договору обробляє землі, орендовані «КСГ «Дніпро» у пайовиків, і прав на них поки що не має. При цьому фінансує виплату заборгованостей КСГ за оренду. І вже триває робота з переведення власності від КСГ в аграрний холдинг «Дніпроагроальянс», до якого нині уже входить і ТОВ «Відродження», передане з холдингу «KSG-Agro».


Куди селянину продатися


Отже, одна з основних версій того, що відбувається: вся річ у черговому конфлікті бізнес-інтересів великих агрохолдингів і місцевих фермерів, поділі земель. Принаймні про це відкрито говорять перші й не приховують другі. ТОВ «Відродження» недавно закупило новітню високопродуктивну імпортну сільгосптехніку, немов заявляючи: прийшли надовго й здаватися не мають наміру. Водночас фермери кажуть про необхідність розвитку, звичайно, фермерства — як єдино можливого варіанта мати робочі місця на селі. Заявляють про свої можливості запропонувати пайовикам кращі умови, а також і чи ледве не «озолотити» соцсфери сільрад.
Здавалося б, при такому попиті на землю власникам землі можна влаштовувати аукціони, вибираючи найприйнятніший варіант — якщо, звичайно, вони самі не мають наміру працювати на ділянках. Але, на жаль, ситуація інша. Життя в наших «землевласників» з кожним роком тільки погіршується.


При цьому вражає якась вдавана відстороненість від цих проблем влади прикордонного району, суддівської та правоохоронців. А тому традиційне запитання: «куда крестьянину податься» — щоб не особливо грабували? Виходить, все-таки на дорогу? Хоча... жителі Покровського району ще сподіваються на те, що на їхню проблему звернуть увагу в столиці. І обраний ними народний депутат Дмитро Ярош знайде час особисто або через помічників взяти участь у розв’язанні зазначених у публікації проблем.
Дніпропетровська область.


Фото автора.


P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що за фактом підробки в договорі підпису Валентини Оберемок відомості внесені в ЄДРДР за ознаками статті 358 КК України. Буде призначено почеркознавчу експертизу.

 

Доведені до відчаю мешканці села Діброва готові до акцій протесту.