Картину про героїчну українку Олександру Шулежко (або, як її ще називають, «черкаського Шиндлера») презентували 28 травня у Черкасах. Це вже четверта така презентація після виходу документального фільму в ефір 9 Травня на Першому національному каналі.

Показ стрічки відбувся в день народження Олександри Максимівни, а розповісти про подробиці, які не увійшли до фільму, приїхала її дочка Лариса Федорівна.
«Символічно, що презентація у рідному місті відбувається саме в день народження Олександри Максимівни. Тому що цей фільм — присвята і пані Шулежко, і багатьом мільйонам людей, які героїчно зустріли страшну гітлерівську навалу на окупованих територіях», — сказала Алла Кушнір, директор Черкаського обласного краєзнавчого музею.
«Олександра Шулежко. Доля Праведниці» — історія звичайної черкащанки, яка у часи Другої світової війни врятувала близько сотні черкаських сиріт, зокрема і єврейської національності, за що ризикувала поплатитися не лише власним життям, а й життями рідних дітей. Однак після війни отримала ярлик «ворог народу», втратила роботу. І лише за один день до смерті, у 1994 році, її знайшло заслужене визнання. Вже посмертно, у 1996-му, єврейська спільнота удостоїла її найвищої нагороди — звання «Праведниця народів світу».
Автор фільму Володимир Качур розповідає: створення картини розпочалося ще в 2011 році.
«Ця глибоко драматична історія, на жаль, не популяризована. А основна ідея стрічки — показати сучасникам, що в роки війни існував і інший світ: гуманний та милосердний», — наголосив Володимир Качур.